Magazinele online au început să-şi prezinte ofertele de Black Friday, eveniment programat în România pentru 18 noiembrie, adică pentru vinerea viitoare. De la electrocansice şi aparatură medicală până la cosmetice, jucării şi chiar maşini, toate sunt trecute în catalogul virtual cu reduceri şi trimise pe e-mail potenţialilor clienţi. De ofertă profită, însă, şi hackerii.
Mesaje, fotografii, contacte şi chiar datele tranzacţiilor bancare pot ajunge în calculatoarele hackerilor, dacă nu sunteţi atenţi la ofertele pe care le deschideţi.
Înainte de a deschide o ofertă care pare "prea bună să fie adevărată", cel mai bine este să verficati existenţa ei şi pe site-ul firmei respective. Şi niciodată să nu cumpăraţi online, atunci când sunteţi conectaţi la reţelele wirelles publice. Acestea pot fi "păcălite" uşor de hackeri, care urmăresc în special tranzacţiile bancare.
În ultimele două săptămâni, la nivel internaţional, s-au înregistrat foarte multe atacuri, pe care specialiştii le văd ca pe o ameninţare la securitatea cibernetică mondială.
Timp de două zile, peste 1.200 de specialişti în IT, din 30 de ţări, discută la Bucureşti soluţiile pentru combaterea atacurilor cibernetice. Ca să fie buni, trebuie să gândească precum hackerii. Aşa că, provocarea supremă este să spargă nişte sisteme de securitate informatică, probă la care se întrec 16 echipe.