La 1 decembrie 2018 se împlinesc 100 de ani de la Marea Unire, iar parlamentari şi reprezentanţi ai autorităţilor locale din Alba avertizează că proiectele pentru sărbătorirea Centenarului Unirii sunt în întârziere şi, ca atare, trebuie finanţate şi demarate urgent.
Deputatul PNL de Alba, Florin Roman, împreună cu alţi parlamentari şi reprezentanţi ai conducerii Primăriei Alba Iulia şi Consiliului Judeţean, estimează că suma care ar trebui alocată pentru finanțarea proiectelor de infrastructură culturală pentru Centenar este de aproximativ 60 milioane de euro.
"Considerând că lucrurile nu mai pot fi tergiversate la nesfârșit m-am întâlnit zilele trecute, împreună cu ceilalți colegi, parlamentari liberali de Alba, cu conducerea Primăriei și cu cea a Consiliului Județean Alba, în vederea discutării problemelor legate de susținerea proiectelor care ar trebui cât mai repede demarate pentru Centenar. Ca urmare a acestei întâlniri, semnalez guvernanților faptul că suma care ar trebui alocată pentru finanțarea proiectelor de infrastructură culturală pentru Centenar nu este una astronomică, fiind nevoie de aproximativ 60 milioane de euro, o sumă care reprezintă doar 1% din fondul aflat la dispoziția Ministrului Dezvoltării pentru finanțarea proiectelor derulate prin PNDL", afirmă parlamentarul liberal, într-un comunicat.
Deputatul liberal avertizează, totodată, că Monumentul Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918 din Alba-Iulia riscă să nu mai fie realizat din cauza lipsei finanţării. El spune că propunerea legislativă privind la finanțarea acestui proiect cu suma de 15 milioane lei, deși a trecut de votul Senatului încă de acum 2 ani, "zace" într-un sertar la Camera Deputaţilor.
Având în vedere timpul rămas până în decembrie 2018, Florin Roman face apel la toate partidele parlamentare să facă urgent front comun pentru concretizarea proiectului privind sărbătorirea Centenarului Unirii.
De coordonarea la nivel național a pregătirii, organizării și desfășurării manifestărilor, acțiunilor și proiectelor de aniversare a Centenarului României (1918-2018) și al Primului Război Mondial se ocupă Departamentul Centenar din cadrul Guvernului. Acest departament a fost înfiinţat în iulie, anul trecut, de guvernul Cioloş.
Printre atribuţiile departamentului se numără şi cea de a supune aprobării premierului, prin decizie, pe baza propunerilor formulate de ministerele și autoritățile publice implicate, manifestările, acțiunile și proiectele de aniversare a Centenarului României (1918-2018) și al Primului Război Mondial.
Până la 1 februarie, Departamentul a fost condus de secretarul de stat Florin Şandru, care a demisionat pe fondul scandalului creat de emiterea OUG 13/2017 privind modificarea Codurilor Penale. În locul său a fost numit Cristian Videscu, fost consilier judeţean la Arad şi vicepreşedinte al PSD Arad.