Veşti proaste pentru programul Prima Casă. Ce pregăteşte Guvernul

29 Ian 2017 | scris de Gabriela Antoniu
Veşti proaste pentru programul Prima Casă. Ce pregăteşte Guvernul

Un proiect de hotărâre de guvern, publicat de Ministerul Finanţelor, arată că Executiul vrea ca anul acesta să aloce mai puţini bani pentru programul guvernamental "Prima casă". Este vorba despre garanţii în valoare de 2,5 miliarde de lei, cu circa 440 de milioane de lei mai puţin decât anul trecut.

Executivul intenţionează să diminueze valoarea garanţiei pentru imobilele vechi la 40%, dar propune să fie menţinut nivelul de 50% pentru locuinţele noi, conform proiectului Hotărârii pentru modificarea şi completarea HG 717/2009 privind aprobarea normelor de implementare a programului "Prima casă", publicat vineri pe site-ul Ministerului de Finanţe.

„Au fost individualizate procentele de garantare corespunzătoare fiecărui tip de tranzacţie, astfel un plafon de garanţie de maximum 50% pentru locuinţele noi sau consolidate, în cazul cărora lucrările de construcţie sau consolidare au fost recepţionate la terminarea lucrărilor cu cel mult 5 ani înainte de data solicitării creditului garantat, respectiv de maximum 40% pentru celelalte categorii de locuinţe”, se precizează în document.

Conform Notei de fundamentare, noile măsuri vor stimula mediul concurenţial sub aspectul acordării în condiţii mai favorabile a creditelor de tip ”Prima casă” destinate achiziţionării locuinţelor care îndeplinesc cerinţele pentru a fi considerate noi şi/sau consolidate. 

De asemenea, reglementarea "va conduce la dinamizarea procesului de acordare a garanţiilor şi promisiunilor de garantare în cadrul Programului, ceea ce va avea consecinţe pozitive atât asupra lichidizării pieţei imobiliare şi dezvoltării pieţei construcţiilor şi a sectoarelor adiacente acesteia, cât şi asupra activităţii de creditare pe segmentul retail, fiind de natură să conducă la creşterea numărului de clienţi ai instituţiilor de credit care îşi orientează cererea către segmentul locuinţelor noi şi/sau consolidate".

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră