Vasilescu, BNR: 14.000 de legi din România sunt încâlcite. Trebuie rescrise

09 Apr 2017 | scris de Gabriela Antoniu
Vasilescu, BNR: 14.000 de legi din România sunt încâlcite. Trebuie rescrise

Adrian Vasilescu, consultant de Strategie la Banca Națională, spune că România trebuie să scrie pe înțelesul oamenilor cele 14.000 de legi încâlcite pe care le are în prezent și să aibă instituții puternice care să aplice aceste legi.

Vasilescu a spus că România trebuie neapărat să facă acest lucru pentru a atrage investitorii străini, chiar dacă este o țară cu o atmosferă europeană, mai Occidentală în spirit decât multe țări,

"Orice investitor străin se uită la trei lucruri esențiale: legile, instituțiile, echipele. Ele decid. Aici suntem vulnerabili. 14.000 de legi din România sunt încâlcite. Trebuie să luăm 14.000 de legi și să le scriem pe înțelesul oamenilor. Avem nevoie de instituții tari, puternice pentru toate legile astea. La asta se uită orice investitor în toată lumea. Dacă nu le are pe astea sigur că investitorul se duce după salariul mai mic", a declarat duminică Adrian Vasilescu la Digi 24, conform agerpres.ro.

El a atras atenția că țara trebuie să elimine și "descurajarea prin venituri", arătând că România se află pe penultimul loc în UE în cea ce privește plata pe oră, cu 5,4 euro/oră de muncă, potrivit statisticilor Eurostat. El a subliniat însă că legea corelației dintre creșterile salariale și creșterea productivității este o lege naturală precum cea a gravitației.

"În populația activă avem oameni plătiți prost, nu sunt stimulați. Soluția este să schimbăm ceva. Nu ne putem uita numai la salarii pentru că pierdem ecuația. Riscul cel mai mare e să ajungem în situația unui guvern care să dea cu o mână și să ia cu două. Piața este neiertătoare. Raportul salarii/productivitate nu se face în niciun cabinet din lumea asta și nici în România. Nu se face decât pe piață", a explicat Adrian Vasilescu.

În opinia sa, actualul Guvern trebuie să "apese" pe mai multe pedale pentru că nu se poate înainta cu o singură pedală, aceea a salariilor, pentru că s-ar putea confrunta chiar cu situația în care vin salarii mai mari care să nu fie stimulative.

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră