"În această a doua jumătate a grilei de salarizare vom veni cu majorări semnificative, în funcție de categoriile despre care vorbim, majorările sunt până la 20%, de exemplu, la asistenți sociali. La alte categorii sunt mult mai reduse, sunt mai degrabă modice, intrăm pe 1%, dar avem aceste majorări pe toate clasele salariale. (...) Pe medie vorbim de o creștere salarială pe fondul de salarii de undeva la 5%. (...) Să nu uităm însă că ea vine după o creștere salarială pe tot sectorul public de 10% și să nu uităm că de la 1 (n.r. mai) mai vorbim de un nou salariu minim pe economie. Actualizarea datelor despre care vorbim se bazează pe salariul minim de 1.250 de lei, care intră în plată de la 1 mai", a anunțat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Suciu, într-un briefing la Palatul Victoria, conform agerpres.ro.
Săptămâna viitoare ar urma să fie adoptat un proiect de ordonanță de urgență privind majorări salariale pentru aproape toate clasele de salarizare. Premierul Dacian Cioloș a anunțat, în ședința de Guvern, că prin acest act normativ vor fi corectate inechităţile apărute în ultimii ani în salarizarea angajaților de stat.
"OUG vine cu ideea unei corectări imediate a disfuncționalităților care au venit pe fondul creșterii salariului minim și a comprimării claselor salariale în jumătate inferioară a grilei de salarizare", a explicat Cioloș.
Șeful Executivului a spus că OUG ar urma să fie aplicată din a doua jumătate a acestui an și în cursul anului viitor.
"Vom veni cu o mobilizare bugetară pe care ne-o putem asuma din a doua jumătate a acestui an și pentru 2017, care va avea ca obiectiv o corectare a acestor disfuncționalități salariale care au dus la suprapuneri de salarii între clasele salariale de jos și care vor corecta și o parte din problemele care apar acolo unde în aceeași categorie de funcționari, cu aceleași responsabilități, putem avea salarii diferite, pentru că oamenii au fost recrutați în perioade diferite. Vom veni cu această primă corectură, rezolvând astfel o problemă de echitate, dar și de legalitate, pentru că sunt situații în care funcționari care asumând aceeași responsabilitate au salarii diferite, merg în justiție și câștigă tocmai pentru că e o abordare, așa cum se dau salariile astăzi, una incorectă", a spus Cioloș.
Premierul a precizat că Guvernul va lansa în dezbatere publică în perioada următoare un proiect de lege, "care să vină cu o abordare multianuală din 2018 încolo, în ideea de a evolua spre o salarizare unitară", corelată cu reforma administrației publice.
"O a doua abordare cu care vom veni, complementară acestui proiect de ordonanță, este un proiect de lege pe care vreau să îl punem doar în dezbatere publică, care să vină cu o abordarea multianuală din 2018 încolo, în ideea de a evolua spre o salarizare unitară pe care să o gândim și în corelare cu reforma administrației publice pe care o pregătim. O reformă a administrație publice fără un sistem de salarizare clar și adaptat nu va fi eficientă. Îmi dau seama că din punct de vedere politic va fi dificil să avem o decizie pe o astfel de abordare multianuală în cursul acestui an, dar cred că este de datoria noastră să venim cel puțin cu propunerea și să supunem dezbaterii publice un astfel de proiect care să fie în coerență și cu reforma administrației", a continuat Dacian Cioloș, potrivit Agerpres.
"Cele două abordări se leagă: propunem această ordonanță de urgență pentru a acoperi a doua jumătate a acestui an și 2017 în ideea că un proiect de lege care să aibă o abordare multianuală probabil că nu va avea un efect înainte de 2018 și atunci, până în 2018, venim cu corecturile și cu rezolvarea acestor inechități prin ceea ce ne putem permite din punct de vedere al bugetului", a mai spus Cioloș.
Hossu, Cartel Alfa: Partea sindicală nu a primit niciun proiect de act normativ
Bogdan Hossu, președintele Cartel Alfa, a declarat într-o intervenție telefonică la Digi24 că „partea sindicală nu a primit niciun proiect de act normativ”.
„Probabil că domnia sa împreună cu Guvernul au analizat actul normativ care ar trebuie să corecteze Legea 284 a salarizării. E puțin probabil să iasă astăzi că și o ordonanță de urgență pentru a fi promulgată trebuie să urmărească, conform legii, câțiva pași. Unul e să se discute în Comisia de dialog social, al doilea e legat de trecerea actului prin Consiliul economic și social pentru aviz, după care Guvernul poate să hotărască asupra actului normativ”, a conchis sindicalistul.