Zeci de mineri de la Livezeni s-au blocat joi in subteran, iar alti peste o suta din schimbul I aflati inca in timpul serviciului au anuntat ca vor ramane in mina, in timp ce ortacii de la Lupeni si Lonea protesteaza in curtea Complexului Energetic Hunedoara, transmite Mediafax.
Minerii asteapta sa discute cu ministrul energiei, Andrei Gerea, care s-a deplasat in Hunedoara. Angajatii CE Hunedoara nu sunt multumiti de ajutorul de 37 de milioane de euro aprobat de Guvern deoarece acesta este conditionat de separarea activitatii miniere de cea de productie a energiei. Sindicatele spun ca in acest fel minele vor fi inchise, iar termocentralele se vor transofrma in simple CET-uri.
Situatia din Valea Jiului este extrem de tensionata avand in vedere soarta incerta a celor 6.500 de angajati ai CE Hunedoara.
Miercuri, Guvernul a aprobat un imprumut de 37 de milioane de euro, insa acesta va fi directionat doar catre termocentralele din cadrul Complexului Energetic Hunedoara (Mintia si Paroseni), nu si pentru cele patru mine din cadrul societatii, Lonea, Livezeni, Lupeni si Vulcan.
"Suma pe care vor sa o aloce este insuficieta si obliga complexul la divizare in societate de mine si termocentrale. Amintim ca suntem unificati doar de doi ani, iar divizarea ar insemna inchiderea minelor si transformarea termocentralelor in CET-uri. Cerem excluderea din actul normativ a obligativitatii divizarii CEH", a declarat Petru Nica, liderul Sindicatului "Muntele".
Mina Livezeni, singura sursă de venit
În luna februarie a acestui an, sute de persoane au luat cu asalt sediul Complexului Energetic Hunedoara (CEH) din Petroșani, încă din prima zi în care a început depunerea dosarelor pentru 65 de posturi de mineri. Angajările urmau să se facă la mina Livezeni.
Majoritatea celor care au aplicat pentru un loc de muncă în mină au fost tineri. În Valea Jiului, o altă sursă de venit este greu de găsit. În plus, un salariu de miner este cu mult peste media veniturilor din zonă.