Următoarea generație de miliardari adună mai multă avere din moștenire decât din munca proprie

30 Noi 2023
Următoarea generație de miliardari adună mai multă avere din moștenire decât din munca proprie

Miliardarii nou-veniți au strâns mai mult din averea lor în urma deceselor rudelor decât prin muncă și antreprenoriat propriu, potrivit unei bănci elvețiene preferate de super-bogați, anunță The Guardian.

Dintre cele 137 de persoane care au devenit miliardari în cele 12 luni care au trecut până în luna aprilie a acestui an, 53 au moștenit în total 150,8 miliarde de dolari (119 miliarde de lire sterline) de la familia lor, potrivit raportului realizat de UBS. Această sumă depășește suma combinată de 140,7 miliarde de dolari creată de "84 de noi miliardari self-made" în aceeași perioadă.

Banca a declarat că este pentru prima dată în istoria de nouă ani a raportului său anual privind averile celor mai bogați 0,00004% din societate că "următoarea generație de miliardari a acumulat mai multă avere prin moștenire decât prin spirit antreprenorial".

Benjamin Cavalli, șeful departamentului de clienți strategici de la UBS Global Wealth Management, a declarat: "Aceasta este o temă pe care ne așteptăm să o vedem din ce în ce mai mult în următorii 20 de ani, deoarece peste 1.000 de miliardari vor transmite copiilor lor o sumă estimată la 5,2 miliarde de dolari".

Raportul a precizat că "importanța tot mai mare a acestor familii poate fi observată în toate regiunile geografice majore". În Asia-Pacific, averea medie a moștenitorilor a fost de 2 miliarde de dolari, comparativ cu 1,6 miliarde de dolari pentru antreprenori. În Americi, moștenitorii aveau o avere de 2,2 miliarde de dolari, față de 1,5 miliarde de dolari pentru antreprenori. În Europa, Orientul Mijlociu și Africa (EMEA), averea medie a moștenitorilor a fost de 4,4 miliarde de dolari - de două ori mai mare decât cea a întreprinzătorilor, de 2,2 miliarde de dolari.

Acest lucru se întâmplă în contextul în care există o dezbatere publică tot mai intensă cu privire la rolul impozitului pe moștenire pentru a contribui la finanțarea serviciilor publice și pentru a ajuta familiile care se luptă să facă față crizei legate de costul vieții.

Jeremy Hunt, cancelarul britanic, a fost supus unor presiuni din partea unor membri ai partidului său pentru a anunța o reducere a impozitului pe moștenire în declarația de toamnă de săptămâna trecută. El a lăsat impozitul neschimbat la 40% pentru averile cu o valoare mai mare de 325.000 de lire sterline. Impozitul afectează mai puțin de 4% dintre cele mai bogate familii din Regatul Unit.

În general, numărul miliardarilor din întreaga lume a crescut cu 7%, ajungând la 2.544, iar averea lor combinată a crescut cu 9%, ajungând la 12 miliarde de dolari, potrivit UBS. Această sumă este de aproximativ patru ori mai mare decât PIB-ul Regatului Unit.

Raportul a afirmat că averea uriașă deja transferată către generația următoare reprezintă "doar vârful icebergului".

"Pe măsură ce un număr tot mai mare dintre primii magnați îmbătrânesc, responsabilitatea începe să fie transferată către moștenitorii lor, favorizând potențiale viitoare familii de miliardari multigeneraționale", a declarat UBS. "Acest mare transfer de avere a fost anticipat de mult timp, dar ediția din 2023 a raportului UBS Billionaire Ambitions arată că este în curs de desfășurare și că ia amploare."

Raportul a precizat: "În următorii 20-30 de ani, peste 1.000 dintre miliardarii de astăzi vor transfera probabil peste 5,2 mld. dolari către moștenitorii lor. Cum se calculează această cifră? Pur și simplu prin însumarea averii celor 1.023 de miliardari care au astăzi 70 de ani sau mai mult.

"Privind pe termen mai lung, averea excepțională rezultată din boom-ul activității antreprenoriale din anii 1990 a pus bazele viitoarelor generații de familii de miliardari."

 

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră