Un nou produs atestat tradițional – Brânza de Capră de la Stejaru

11 Apr 2019 | scris de Marina Constantinoiu
Un nou produs atestat tradițional – Brânza de Capră de la Stejaru Galerie foto (3)

Vineri, 12 aprilie, de la ora 13.00, în sala de evenimente Sky View de la hotelul Parc din Mamaia, va avea loc lansarea unui produs atestat traditional dobrogean, brânza de capră de la Stejaru, anunță Radio Constanța.

În Dobrogea de Nord, la aproape 90 km de Constanța și la aproximativ 60 km de Tulcea, se află satul Stejaru, locul în care trăiește o comunitate de aromâni, printre care se află și familia picurarlului Nicolae Migit (picurar înseamnă păstor sau cioban), relatează radioconstanta.ro.

Așa cum deseori povestește, Picurarlu Nicolae din satul Stejaru, numit cândva Eschibaba, este cioban din tată în fiu, iar înaintașii săi, aromâni bijduveni, cu turme de oi și mulți cai, au trecut prin Cadrilater ajungând apoi pe aceste meleaguri.

Astăzi, Picurarlu din Stejaru crește peste 120 de căprițe din al căror lapte, cunoscut pentru calitățile sale nutritive și curative, a ieșit și brânza albă și savuroasă atestată ca produs traditional.

Picurarlu din Stejaru, pe numele său Nicolae Migit, spune că de ani buni se ocupă de păstoritul caprelor, muncește din zori până-n noapte, iar ceea ce îl ține sănătos este laptele de capră proaspăt băut seara și zerul pe care îl bea de dimineață, ”adevărate medicamente”.

Fiica Picurarlului din Stejaru, Mirabela Burrichter Migit, este cea care care i-a introdus acum aproape trei ani pe platforma online Țăranii Dobrogeni, în Asociația Țăranii Dobrogeni, datorită cărora au crescut impresionant vânzările produselor din gospodărie, urmând aderarea la Inomar Cluster, unde a beneficiat de consultanță pentru atestarea produsului traditional și participarea la proiectul “Experiențe Dobrogene”.

La Picurarlu din Stejaru veți găsi:

- telemea de capră
- brânză marinată
- iaurt de capră
- lapte de capră
- cremă din brânză de capră

„A fi țăran nu e o rușine, din contră, concentrează omenie, sârguință, naturalețe și multe valori de care „orașul” a uitat. Noi suntem o  familie de români dar de origine aromână și îmbinăm cu mândrie tradițiile. În gospodăria noastră producem bunătăți nenumărate, de la caprele noastre, lapte, iaurt și felurite brânzeturi. Suntem mândri că am reușit să atestam brânza ca produs traditional, făcută de parinții mei în mica noastră gospodărie. În felul nostru aducem un regal Dobrogei și mulțumiri tuturor acelora care au fost și sunt în continuare alături de noi”, a declarat Mirabela Burrichter Migit, potrivit mangalianews.ro.

“Pe familia Migit am gasit-o în inima Dobrogei, într-un sat unde nici semnalul celularelor nu ajunge, la Stejaru de Tulcea. Știu că le-a fost foarte greu până a apărut grupul nostru, Țăranii Dobrogeni, unde au reușit să câștige încrederea oamenilor prin munca depusă și produsele remarcabile prin gust și calitate. Mi-a plăcut curățenia de la mica lor fermă, mi-a plăcut optimismul lor și dorința de se face cunoscuți și a arăta lumii că sunt oameni muncitori și cinstiți. Din partea mea primesc sincere felicitări pentru că au reușit să atesteze un produs tradițional, iar cine încă nu le-a degustat bunătățile nu știe ce a pierdut”, spune Ioana Moroșanu, inițiatoarea platformei on line Țăranii Dobrogeni, potrivit sursei citate.

Brânza de capră va fi însoțită de pâinea de casa plămădită de Otilia Dragomir în mica ei brutărie de la „Poftă de pâine”, dulceața de trandafiri făcută de familia Gigi și Mihaela Dumbravă, țărani dobrogeni care dețin întinsa cultură de trandafiri de la Cobadin și vinurile alese dobrogene din Crama Hamangia, prezentate de Alex Petrescu.

La eveniment va fi prezent și Ansamblul de Dansuri Tradiționale Armânești „Vanghilizmo” de la Mihail Kogălniceanu.

 

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră