"România s-a schimbat. Dacă acum după un an de zile tragem linie vedem că unele lucruri s-au schimbat în bine. Bunăoară verificările sunt mai clare, mai dese la astfel de locații unde se organizează evenimente, există proceduri mai bune, mai clare într-o serie de domenii, alte lucruri nu s-au schimbat după părerea mea suficient de mult. Mi-aș fi dorit ca după un an de zile să știm totuși cine s-a făcut vinovat de acest accident teribil", a declarat, duminică, Iohannis, conform agerpres.ro.
El a mai spus că după evenimentul de la Colectiv societatea s-a schimbat, oamenii au devenit mult mai conștienți, iar cei care nu au înțeles mesajul României după această tragedie vor fi ''măturați'' de pe scena publică.
"Aceste schimbări sunt inevitabile, iar cei care au înțeles mesajul românilor, al României după Colectiv vor avea probabil o poziție mai bună în alegeri, iar cei care nu au înțeles acest mesaj, încet dar sigur vor fi măturați de pe scena publică. România nu mai este acum România care a fost acum un an de zile. Oamenii au mai multe pretenții, mai multe așteptări și este bine așa", a afirmat șeful statului.
Pentru comemorarea victimelor duminică sunt programate două marşuri. Un marş tăcut va începe la ora 13.00, autorizaţia fiind valabilă până la ora 16.00, iar pentru al doilea eveniment, oamenii se vor strânge în Piaţa Universităţii la ora 14.00, de unde vor pleca către Colectiv, relatează mediafax.ro.
Tot duminică, la ora 12.00, Asociaţia Colectiv GTG 3010 inaugurareză un monumentul ridicat în amintirea celor 64 de tineri decedaţi în urma incendiului, în piaţeta din faţa fostului club Marş 2 Colectiv.
Traficul rutier va fi restricţionat pe mai multe artere din Capitală, duminică, între orele 09.30 – 23.00, pentru desfăşurarea activităţilor de comemorare a victimelor.
Circulaţia rutieră va fi restricţionată progresiv, pe strada Bucur, între Strada Gârle, Strada Verzişori şi străzi care converg spre strada Piaţa Bucur, între orele 12.00 – 23.00, în funcţie de numărul participanţilor la activităţile de comemorare a victimelor incendiului din Colectiv, care vor avea loc în zona de acces Fabrica Pionierul – Piaţa Bucur, informează Poliţia Rutieră.
64 de oameni şi-au pierdut viaţa în urma incendiului care a cuprins clubul Colectiv din Capitală, în noaptea de 30 octombrie 2015, din cauza unor artificii folosite necorespunzător la concertul trupei rock „Goodbye to Gravity”, dar şi a supraaglomerării şi dotărilor anti-incendiu inexistente la nivelul clubului. Incinta nu avea autorizaţie de la pompieri, primind un aviz de funcţionare de la Primăria Sectorului 4, a cărui legalitate se judecă şi acum.
În incendiul de la Colectiv au murit pe loc 26 de persoane iar alte 38, mai târziu, în spitalele româneşti sau din străinătate, din cauza arsurilor suferite.