Un alt miliardar se luptă să schimbe lumea. Richard Brenson încearcă să înlăture pedeapsa capitală, dar refuză dezbaterile

31 Oct 2022
Un alt miliardar se luptă să schimbe lumea. Richard Brenson încearcă să înlăture pedeapsa capitală, dar refuză dezbaterile

Antreprenorul britanic Richard Branson a respins o invitație din partea ministrului afacerilor interne din Singapore de a dezbate pedeapsa cu moartea, îndemnându-l să se angajeze în schimb cu activiștii locali care se opun „practicii inumane și brutale”.

Branson a fost invitat de Ministerul Afacerilor Interne să dezbate în direct pedeapsa capitală la televizor, după ce a descris-o drept „o pată gravă a reputației Singapore” și a condamnat execuția la începutul acestui an a lui Nagaenthran K Dharmalingam.

Singapore, care are unele dintre cele mai severe legi antidrog din lume, a stârnit proteste în aprilie când l-a executat pe Nagaenthran, un bărbat din Malaezia, despre care militanții spun că avea dificultăți de învățare. El a petrecut mai mult de un deceniu condamnat la moarte pentru că a încercat să introducă 43 g de heroină – aproximativ trei linguri – în Singapore.

Într-un blog postat pe site-ul său, Branson a refuzat oferta Singapore de a dezbate problema, spunând că este nevoie de un dialog mai constructiv. El a spus: „O dezbatere de televiziune – limitată în timp și în amploare, întotdeauna cu riscul de a acorda prioritate personalităților față de probleme – nu poate face niciun serviciu complexității pedepsei cu moartea. Reduce discursul nuanțat la sunet, transformă dezbaterea serioasă în spectacol.”

„Lucrul curajos”, a spus el, ar fi să angajezi activiști din Singapore și avocați pentru drepturile omului. „Merită să fie ascultați, nu ignorați sau, mai rău, hărțuiți.”

Ministerul Afacerilor Interne din Singapore s-a oferit să plătească zborurile și cazarea lui Branson, astfel încât acesta să poată participa la o dezbatere TV, scriind: „Domnul Branson poate folosi această platformă pentru a le demonstra singaporenilor greșeala căilor noastre și de ce Singapore ar trebui să elimine legile. care ne-au ținut populația în siguranță de flagelul global al abuzului de droguri.”

S-a spus că, deși opiniile lui Branson pot fi susținute pe scară largă în Marea Britanie, „nu acceptăm ca domnul Branson sau alții din vest să aibă dreptul să-și impună valorile altor societăți. Nici nu credem că o țară care a urmărit două războaie în China în secolul al XIX-lea pentru a-i forța pe chinezi să accepte importurile de opiu are vreun drept moral de a le da cursuri asiaticilor despre droguri.”

Guvernul din Singapore și-a apărat aplicarea pedepsei cu moartea, inclusiv gestionarea cazului lui Nagaenthran, negând că acesta a avut dificultăți de învățare. Acesta susține că utilizarea pedepsei capitale asigură siguranța publică. În cei patru ani de la introducerea pedepsei cu capital obligatoriu pentru traficul de opiu, a existat o reducere cu 66% a greutății nete medii a opiumului traficat în Singapore, se arată în declarația sa către Branson.

„Prioritatea noastră este să protejăm Singapore și singaporenii de flagelul drogurilor”, a adăugat acesta.

Activiștii susțin însă că nu există dovezi convingătoare că pedeapsa cu moartea previne criminalitatea mai eficient decât alte pedepse. Ei subliniază, de asemenea, numărul disproporționat de minorități rasiale aflate în condamnatul la moarte și spun că sistemul impune cea mai aspră pedeapsă adesea persoanelor din medii defavorizate.

Kirsten Han, jurnalist și activist din Singapore, a descris oferta unei dezbateri TV drept „teatru politic”. A fost o încercare de a-l înființa pe ministrul afacerilor interne și al dreptului din Singapore, K Shanmugam, drept „un naționalist singaporean ferm împotriva unui intrus vestic sanctimonios... Este un hering roșu menit să distragă atenția de la o mișcare aboliționistă locală în creștere”, a scris Han. în buletinul ei recent Noi, cetățenii.

Eforturile din Singapore de a salva Nagaenthran au adunat mai mult impuls decât orice altă campanie de pedeapsă cu moartea la care a fost martoră în cei 12 ani în care a lucrat la advocacy legate de această problemă, a adăugat Han.

După moartea lui Nagaenthran, peste 400 de persoane s-au prezentat la un protest rar în aprilie la Speakers’ Corner din Hong Lim Park, singurul loc unde sunt permise demonstrațiile în Singapore, pentru a cere oprirea execuțiilor.

Cel puțin 10 condamnați la moarte au fost executați de atunci. Cazurile de pedeapsă cu moartea sunt rareori raportate în orice detaliu în mass-media strâns controlată din Singapore.

Un studiu din 2018 a sugerat că pedeapsa cu moartea este susținută de majoritatea covârșitoare a singaporenilor. Cu toate acestea, sprijinul a scăzut atunci când oamenilor li s-au prezentat diferite scenarii și li s-a cerut să aleagă dacă persoana condamnată trebuie executată.

 

Sursa: The Guardian

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră