The Independent: Universități de top din Marea Britanie au primit peste 700,000 lire sterline din partea Rusiei după invadarea Ucrainei

16 Aug 2022
The Independent: Universități de top din Marea Britanie au primit peste 700,000 lire sterline din partea Rusiei după invadarea Ucrainei

Imperial College London și London Business School blamate pentru că au acceptat aproape 15 milioane de lire sterline în mai puțin de un deceniu, investigație exclusivă The Independent.

Una dintre cele mai importante universități din țară și o școală de afaceri de top au fost plătite cu aproape 15 milioane de lire sterline printr-o bancă controlată de Kremlin în mai puțin de un deceniu – inclusiv peste 700.000 de lire sterline după declanșarea invaziei Ucrainei de către Rusia.

Ca parte a eforturilor de a opri economia rusă, Marea Britanie a sancționat Sberbank – al cărei CEO a fost descris ca un aliat apropiat al lui Vladimir Putin – la 1 martie.

Dar o investigație realizată de The Independent a constatat că Imperial College London și London Business School (LBS) au fost plătite împreună cu peste 740.000 de lire sterline de către Universitatea Corporativă Sberbank – finanțată de banca controlată de Kremlin – după data de 1 martie 2022.

Deși nu există nicio sugestie că plățile duc la încălcarea sancțiunilor, ele ridică întrebări etice cu privire la relațiile financiare ale instituțiilor – un militant de frunte condamnându-le pentru că au primit banii. LBS a intrat în afaceri cu SCU în urma anexării Crimeei, în timp ce Imperial și-a stabilit parteneriatul cu universitatea după otrăvirile de la Salisbury.

În total, Imperial College și LBS au fost plătite cu 14,8 milioane de lire sterline de către Universitatea Corporativă Sberbank pentru a oferi servicii de training în mai puțin de un deceniu.

Imperial College a declarat că parteneriatul său cu Sberbank Corporate University „a încetat în februarie”. A primit o plată de 484.500 de lire sterline pe 17 martie – la mai bine de două săptămâni după ce Sberbank a fost sancționat în urma invaziei.

LBS a declarat că „a încetat orice asociere cu organizațiile ruse” până la 4 martie și că trei zile mai târziu a primit o plată de 255.938 de lire sterline de la Universitatea Corporativă Sberbank „prin Sberbank”. Plata a fost, a spus LBS, „permisă printr-o licență generală... [care] a permis organizațiilor să își rezolve afacerile financiare în Regatul Unit prin Sberbank până la 31 martie 2022”.

Înființată în 2012, Sberbank Corporate University se descrie ca o „organizație autonomă non-comercială”. Cu toate acestea, CEO-ul Sberbank, Herman Gref, este și președintele consiliului de administrație al Sberbank Corporate University, potrivit site-ului său. Gref a fost sancționat personal de Regatul Unit pe 24 martie.

Între timp, un document în limba rusă disponibil pe site-ul web al Sberbank Corporate University detaliază că este finanțat de Sberbank. Potrivit unei traduceri din limba rusă, se precizează: „Activitățile Universității Corporative se desfășoară prin finanțare din finanțarea vizată a Sberbank PJSC”.

La 28 februarie, la câteva zile după invadarea Ucrainei de către Rusia, secretarul de externe al Marii Britanii, Liz Truss, a anunțat că Sberbank va fi împiedicată să efectueze plăți în lire sterline. La 1 martie, PJSC Sberbank a fost trecută pe lista de sancțiuni din Regatul Unit, cu interzicerea serviciilor bancare corespondente și compensarea în lire sterline. Ulterior, Sberbank a fost desemnată cu o înghețare a activelor pe 6 aprilie.

Lista de sancțiuni a Marii Britanii arată că banca „este implicată în obținerea unui beneficiu de la sau sprijinirea Guvernului Rusiei”, adăugând: „Guvernul Rusiei deține o cotă de control în PJSC Sberbank, ceea ce înseamnă că PJSC Sberbank își desfășoară activitatea și ca guvern a entității afiliate Rusiei.”

Răspunzând la o solicitare privind libertatea de informare din partea The Independent, care a întrebat despre finanțarea primită din 2013/2014, Imperial College a indicat că nu a primit niciuna de la Sberbank în perioada de timp.

Dar, după ce a fost contestată, Universitatea a dezvăluit că a primit 2,4 milioane de lire sterline de la Universitatea Corporativă Sberbank din decembrie 2019 – ceea ce înseamnă că plățile au început la mai bine de un an după atacul de la Salisbury din martie 2018.

Imperial College a spus că „parteneriatul” cu Sberbank Corporate University „a încetat în februarie, când am analizat toate legăturile cu Rusia în urma invaziei Ucrainei”. De asemenea, a dezvăluit că ultima sa plată a fost primită pe 17 martie a acestui an și a fost în valoare de 484.500 de lire sterline. Plata a fost pentru serviciile prestate și livrate în ianuarie, a adăugat universitatea.

The Independent a descoperit că site-ul Imperial a fost editat pentru a elimina referințele la programul de management. O versiune arhivată a site-ului web al universității, din decembrie anul trecut, a declarat că „Programul executiv de tehnologie digitală a fost livrat în parteneriat cu Universitatea Corporativă Sberbank unei cohorte diverse de directori seniori dintr-o gamă largă de specializări”. Potrivit universității, a fost eliminat de pe site-ul web când a spus că a încetat parteneriatul în februarie.

Răspunzând unei solicitări privind libertatea de informare din partea The Independent, care solicita informații despre dacă a primit fonduri începând cu 2013/4 de la o listă de persoane și organizații sancționate – inclusiv Sberbank – LBS a părut inițial să precizeze că a primit 6,186 milioane de lire sterline de la Sberbank începând cu 2017/18.

Cu toate acestea, după ce The Independent a evidențiat o știre pe site-ul Sberbank Corporate University din martie 2018 despre o ceremonie de absolvire pentru cea de-a șasea participare a „programului său de dezvoltare executivă, livrat împreună cu London Business School”, LBS a admis o „supraveghere”. LBS a detaliat că a primit banii de la Sberbank Corporate University, dezvăluind că fondurile au totalizat 12,39 milioane de lire sterline din 2013/4.

Site-ul web al Universității Corporative Sberbank se laudă că programul comun „nu numai că a avut un impact uriaș asupra dezvoltării directorilor Sberbank Group, ci și a devenit un exemplu unic de parteneriat strategic de succes între un lider corporativ rus și unul dintre cele mai importante centre globale de educație în afaceri.”

LBS a declarat că „a oprit orice asociere cu organizațiile ruse” începând cu 4 martie 2022. Ulterior, a dezvăluit că plata sa finală de la Universitatea Corporativă Sberbank, în valoare de 255.938 de lire sterline, a fost primită pe 7 martie. Plata, se spune, „a fost legată de serviciile furnizate în 2021”. Ulterior, a clarificat că Universitatea Corporativă Sberbank „a ales să facă plata prin Sberbank”.

Bill Browder, un finanțator britanic-american care a militat împotriva corupției în Rusia, a cerut Imperial și LBS să doneze plățile „victimelor războiului criminal al lui Putin din Ucraina”. El a susținut că „nu există nicio scuză rezonabilă pentru a fi luat banii în primul rând”.

În 2014, Sberbank a fost sancționată de UE, din care Marea Britanie făcea atunci parte, în urma anexării Crimeei. Sancțiunile – care au rămas în vigoare de atunci, înlocuite cu legea britanică care a intrat în vigoare la sfârșitul perioadei de tranziție pentru Brexit – se referă la valori mobiliare sau instrumente ale pieței monetare, precum și la împrumuturi și acorduri de credit, așa că nu ar fi împiedicat nici instituția de a primi fonduri de la Sberbank.

Maximilian Hess, membru al Institutului de Cercetare în Politică Externă, a spus că sancțiunile au fost „structurate pentru a fi mai puțin restrictive decât lista neagră a sancțiunilor standard – care interzice orice afacere cu entitățile afectate – și să afecteze atât Rusia financiar pe termen lung, cât și izolează anumite piețe occidentale de impactul acelui impact negativ”. El a spus că sancțiunile au slăbit „capacitatea de stat” a statului rus și „au realizat în linii mari ceea ce s-au propus”, dar, a adăugat el, că „în mod clar ar fi trebuit să facă mult mai mult”.

LBS a spus: „Plățile la care se face referire au fost pentru servicii comerciale, în special formare de management, care a fost oferită înainte de invadarea Ucrainei și sancțiunile ulterioare.

„Situația din Ucraina face imposibilă continuarea afacerilor cu organizațiile rusești ca de obicei. Nu livrăm programe pentru organizațiile rusești atâta timp cât războiul din Ucraina continuă. Și nu ne vom angaja în relații viitoare. Aceasta nu este o judecată asupra opiniilor și valorilor persoanelor care au luat parte la programele noastre de formare.” Inițial, LBS a spus că plata de 255.938 de lire sterline a fost „permisă printr-o licență generală... [care] a permis organizațiilor să își rezolve afacerile financiare în Regatul Unit prin Sberbank până la 31 martie 2022”.

Într-o actualizare a poziției sale, acesta a spus: „Ultima plată pe care LBS a primit-o de la Universitatea Sberbank (în legătură cu serviciile educaționale furnizate înainte de invazie) a fost pe 7 martie 2022, adică cu o lună înainte ca Sberbank să fie desemnată sub înghețarea activelor. Înainte de acea dată, interdicțiile care existau în temeiul sancțiunilor din Regatul Unit cu privire la Sberbank (introduse la 1 martie 2022) erau semnificativ mai limitate și nu interziceau primirea de către LBS, sau chiar banca LBS, a plății din 7 martie.”

Solicitat să-și clarifice poziția, LBS a spus: „La 7 martie nu existau reglementări care să interzică LBS să primească orice plată de la Sberbank Corporate University (clientul LBS). Prin urmare, nu a fost necesar ca LBS să se bazeze pe o licență pentru a primi plata din 7 martie. Licența generală este relevantă deoarece Sberbank Corporate University a ales să efectueze plata prin Sberbank și, începând cu 1 martie, a fost interzis (sub rezerva licenței generale) instituțiilor financiare și de credit din Regatul Unit (adică băncilor din Regatul Unit) să proceseze plăți către, de la sau prin Sberbank. Ne-am referit la existența licenței generale în corespondența noastră anterioară, deoarece acea licență generală a permis băncii noastre să primească plata de la Sberbank.”

Referitor la sancțiunile din 2014, LBS a spus: „Interdicțiile sectoriale la care faceți referire există din 2014 și interzic (i) tranzacționarea cu valori mobiliare sau instrumente ale pieței monetare emise după 1 august 2014 de Sberbank; și (ii) acordarea de împrumuturi sau credite către Sberbank. LBS nu se angajează în aceste activități.”

Un purtător de cuvânt al Imperial College London a declarat: „Imperial College Business School a avut o relație comercială cu Sberbank Corporate University între 2019 și începutul acestui an pentru a oferi un program de educație pentru executivi care urmărește aplicarea practică a tehnologiilor la problemele de afaceri.

„Acest parteneriat a încetat în februarie, când am analizat toate legăturile cu Rusia în urma invaziei Ucrainei și am luat diferite măsuri ca răspuns. Nu avem nicio relație în curs de desfășurare. Toate parteneriatele și colaborările de la Imperial sunt supuse unei analize amănunțite și sunt revizuite în mod regulat.”

În ceea ce privește gestionarea de către universitate a cererii de libertate a informației, purtătorul de cuvânt a adăugat: „Solicitarea FOI de la The Independent a fost interpretată ca a solicita detalii despre donații și finanțare pentru cercetare. Prin urmare, înregistrările căutate pentru a localiza aceste informații nu au inclus aceste plăți pentru servicii comerciale de la Sberbank Corporate University.”

 

 

Sursa: The Independent

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră