Și încă un comentariu, făcut înainte de a da curs datelor tehnice, probabil majorarea fiscalizării angajatului se impunea, pentru că dacă noi, tehnocrații, dăm pomeni electorale, trebuie să avem și de unde le plăti, nu?
Conform profit.ro, proiectul de ordonanță de urgență a Guvernului pentru modificarea Codului fiscal, contribuțiile de asigurări sociale (CAS) ale angajatului vor fi majorate de la 10,5% la 21,7%, iar pentru sănătate (CASS) de la 5,5% la 8,9%.
Ca lucrurile să fie echilibrate, nu-i așa, angajatorii vor fi scutiți de CAS pentru condiții normale de muncă, precum și de CASS.
De asemenea această măsură va afecta și persoanele cu activități independente care, în prezent, datorează 10,5% și 5,5%, și a căror taxare se va dubla.
Angajatorii vor achita doar CAS pentru condiții deosebite sau speciale de muncă, de 4,2%, respectiv 8,2%. Astfel, contribuțiile sunt aproape integral mutate în sarcina angajatului sau a persoanei fizice cu activități independente, cum sunt Persoanele Fizice Autorizate (PFA) și profesiile libere.
Pentru a atenua impactul majorării contribuțiilor asupra salariaților, proiectul prevede măsuri care vizează salariul mediu brut. Totuși, atâta timp cât contribuțiile sunt transferate preponderent persoanei fizice, există riscul ca impactul să fie resimțit asupra salariilor negociate la valoarea brută.
În prezent, contribuțiile sunt defalcate între angajat și angajator, astfel:
Angajatul datorează 10,5% - CAS, 5,5% - CASS, 0,5% - șomaj
Angajatorul datorează 15,8% - CAS în condiții normale de muncă (se adaugă 5 pp pentru condiții deosebite și 10 pp pentru condiții speciale), 5,2% - CASS, 0,5% - șomaj.
Prin proiect, contribuțiile vor fi:
Angajatul va datora 21,7% - CAS, 8,9% - CASS
Angajatorul va datora 4,2% pentru condiții deosebite și 8,2% pentru condiții speciale de muncă - CAS, 0,8% - șomaj
Angajatorii mai plătesc contribuții pentru fondul de concedii medicale, fondul de accidente de muncă și fondul de creanțe salariale. Și aceste contribuții sunt în ușoară scădere. Prin urmare, contribuțiile datorate de angajatori se reduc, în timp ce se majorează cele individuale.
Per total, rata de taxare se micșorează, însă pentru persoanele cu activități independente va fi o majorare semnificativă care va resimțită pentru că vor datora 21,7% și 8,9% față de 10,5% - CAS și 5,5% - CASS. În prezent, pot opta pentru plata cotei individuale de pensie de 10,5% sau a celei complete de 26,3%. Practic, odată cu intrarea în vigoare a modificărilor Codului fiscal rata de taxare a PFA se va dubla și va ajunge la un nivel similar cu cel al salariilor. În cazul pensiilor CAS este menținută la 5,5%.
Totodată, vor fi afectate persoanele care au venituri din chirii și arendă care vor datora CAS de 8,9% în loc de 5,5%, în prezent.