Tabletele cu legile oraşului antic Troesmis, unele dintre cele mai importante artefacte românești, furate și vândute la Londra

29 Mai 2015
Tabletele cu legile oraşului antic Troesmis, unele dintre cele mai importante artefacte românești, furate și vândute la Londra
Cel mai important document scris aparţinând istoriei noastre vechi a fost furat în urmă cu 13 ani dintr-un sit arheologic din România şi vândut în Marea Britanie. Acum au fost recuperate şi readuse în ţară, în urma unei investigaţii internaţionale.

Pe cele două monumente epigrafice din bronz sunt scrise legile municipiului Troesmis, adică actualul judeţ Tulcea, emise în timpul împăratului Marcus Aurelius (161-180 AD). „Conform actelor de urmărire efectuate, artefactele fuseseră sustrase în anul 2002, din situl arheologic al oraşului antic Troesmis, comuna Turcoaia, judeţul Tulcea, clasat monument istoric, iar ulterior au fost oferite la vânzare pe piaţa internaţională de antichităţi la preţul de 80.000 de Lire Sterline.”, se precizeaza într-un comunicat al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie.

Din concluziile raportului de expertiză rezultă că cele două tabulae sunt din bronz, cu dimensiunile de 67 x 54 cm, greutatea de 26,41 kg (I), respectiv 59 x 50 cm, greutatea de 23,60 kg (II), scrise în limba latină; artefactele sunt autentice, reprezintă „legea municipală a unui oraş roman”, provin din municipiul roman Troesmis (Igliţa, judeţul Tulcea), emise în timpul împăratului Marcus Aurelius (161-180 AD), sunt cel mai important document scris aparţinând istoriei noastre vechi şi provenind de pe teritoriul României. Aşezarea urbană romană a fost datată în secolele I a. Chr. – III p. Chr. şi este clasată monument istoric.





Alte stiri din Actualitate

Ultima oră