Pentru 2016-2017, marile universităţi de stat au pus la dispoziţie 39.105 locuri la studiile universitare de licenţă, dintre acestea 14.334 fiind la cea mai mare universitate din ţară, "Babeş-Bolyai" (UBB) din Cluj-Napoca.
Numărul total al studenților și cursanților înscriși la cursurile Universității Naționale de Apărare "Carol I", pentru anul universitar 2016-2017 este de 998, în cadrul a trei programe de studii universitare: 256 la studiile doctorale, 491 se pregătesc în cadrul programelor de masterat și 251 pentru studii finalizate cu licență.
La Academia Tehnică Militară, în anul I de studii, sunt înscriși 263 de studenți, la 12 programe de studii, în cadrul celor două facultăți, cu 80 mai mulți decât în anul universitar precedent.
Academia Navală "Mircea cel Bătrân" Constanţa a înscris în primul an de studii 614 studenți, dintre care 40 de studenți militari. În cadrul instituției de învățământ superior sunt școlarizați în acest an universitar aproape 2.000 de studenți, în cadrul a 12 programe de studiu de licență, 4 specializări pentru studiile masterale și peste 20 de programe de formare continuă.
Academia Forțelor Aeriene "Henri Coandă" Brașov pregătește tineri ofițeri în specialitățile aviație, artilerie și rachete sol-aer, radiolocație, iar tradiția deschiderii noului an universitar reprezintă și prima participare oficială a celor 103 studenți din anul I la o ceremonie militară.
La Academia Forțelor Terestre "Nicolae Bălcescu" Sibiu sunt școlarizați 741 de studenți, dintre care 137 de fete și 604 de băieți.
Noutățile anului 2016-2017
Printre schimbările pe care le aduce noul an universitar sunt 35 de noi specializări şi programe de studii universitare de licenţă în universităţile de stat, precum şi 64 de programe de studii universitare de master, introduse prin hotărâre de Guvern.
Pentru noul an universitar, au fost introduse în Nomenclatorul domeniilor şi al specializărilor/programelor de studii universitare: chimie farmaceutică, echipamente şi sisteme electronice militare, electronică-radioelectronică de aviaţie, media digitală, managementul sistemelor de supraveghere aeriană, leadership militar şi pedagogie socială.
Începând cu acest an universitar studenţii din România au o paletă mai largă de opţiuni şi pentru programele de master. În cazul a 31 de universități din sistemul național de învățământ superior au fost aprobate următoarele modificări:
- 64 programe de studii universitare de master noi;
- modificarea denumirii a 3 programe de studii universitare de master;
- modificarea capacităţii de şcolarizare pentru 1 domeniu de studii universitare de master.