Stocurile de armament american se epuizează: s-au consumat 13 ani de producție a rachetelor Stinger

05 Dec 2021
Stocurile de armament american se epuizează: s-au consumat 13 ani de producție a rachetelor Stinger

CEO-ul Raytheon Technologies, Greg Hayes, a descris impactul sever al ajutoarelor oferite Ucrainei asupra stocurilor americane – echivalent cu anii de producție – de rachete antitanc Javelin și antiaeriene Stinger, în cadrul programului Washingtonului de a sprijini efortul de războiul.

Aceste sisteme au oferit armatei Ucrainei o șansă de luptă împotriva forței de invadare a Rusiei și sunt căutate și de Taiwan, care implementează o abordare de apărare diferită pentru a descuraja un potențial atac chinez, conform National Review.

Hayes a vorbit despre producția industrială de apărare din SUA în timpul unui prezentări despre Ucraina la Reagan National Defense Forum, o întâlnire la nivel înalt din industria apărării care atrage în fiecare an o delegație bipartizană a Congresului, contractori de apărare și oficiali de top al Pentagonului.

Deși Raytheon produce 400 de rachete Javelin pe lună cu Lockheed Martin ca partener de producție, a spus el, luptele în curs din Ucraina au distrus stocurile de arme existente.

„Problema este că am consumat atât de multă aprovizionare în primele zece luni de război”, a spus el. „Am consumat în esență 13 ani de producție a rachetelor Stinger și cinci ani de producție de Javelin.”

„Așadar, întrebarea este cum vom reaproviziona, cum refacem stocurile”, a adăugat Hayes. Raytheon a produs Stingers începând cu 1977, dar Pentagonul nu a cumpărat un nou sistem Stinger din 2004, a spus Hayes în aprilie.

Începând cu luna mai, Washingtonul trimisese 5.500 de Javelin și 1.400 de Stingers în Ucraina. Raytheon a câștigat un contract de 624 de milioane de dolari cu armata în acea lună pentru a completa stocurile Stinger din SUA.

Secretarul armatei Christine Wormuth a declarat, în cadrul aceluiași panel, că Pentagonul, ca răspuns la această tendință, a acordat industriei de apărare noi contracte în valoare de 6 miliarde de dolari pentru a reface stocurile de arme americane.

„Chiar în ultima lună, de exemplu, i-am dat contracte lui Raytheon pentru șase baterii NASAMS”, a spus ea, referindu-se la un sistem de ultimă oră de apărare aeriană pe care SUA lucrează să-l trimită în Ucraina. „Am dat contracte și pentru Excalibur. De asemenea, am încheiat contracte cu General Dynamics, IMT Defense și cu altă companie pentru a crește producția de muniție de 155 de milimetri, care a fost esențială pentru ucraineni.

„Lucrăm la asta și cred că vom crește”, a spus Wormuth, adăugând că a lucrat cu omologii săi din NATO pentru a stimula producția aliată de arme. „Nu ar trebui să facem asta singuri.”

Efortul Pentagonului de a stimula producția de sisteme epuizate de războiul din Ucraina vine pe fondul unui anumit nivel de incertitudine cu privire la gradul în care Washingtonul va continua să trimită ajutoare Kievului atunci când republicanii vor prelua controlul Camerei. Un segment în creștere, deși încă mic, de parlamentari și-a exprimat sprijinul pentru întreruperea ajutorului acordat guvernului ucrainean. Alți republicani ar dori să mențină sau chiar să crească transporturile de arme către Ucraina, reducând în același timp asistența economică acordată guvernului Zelensky din cauza îngrijorărilor legate de corupție.

Delegația Congresului la forumul din acest weekend include parlamentari din ambele partide care susțin cu fermitate menținerea nivelurilor actuale de ajutor pentru Ucraina. Senatorul Joni Ernst a spus în timpul întâlnirii că el consideră că republicanii nu vor să trăiască într-o lume dominată de China și Rusia și că sprijinirea Ucrainei este esențială pentru a se asigura că acest lucru nu se va întâmpla.

„Cred că este important ca republicanii să înțeleagă că, dacă nu suntem angajați și prezenți pe tot globul, dacă nu îl împingem pe Vladimir Putin și Rusia, ei vor continua să se extindă”, a spus ea. Ernst a adăugat ulterior că o parte din ajutorul umanitar al Washingtonului pentru Ucraina este îngrijorător, deoarece 90% din aceste fonduri sunt direcționate prin entități ale ONU în care Rusia are un rol.

În timpul unei sesiuni de dimineață, președintele Comitetului pentru Serviciile Armate a Camerei, Adam Smith, a spus că o parte din atenția pentru supravegherea sporită a ajutorului pentru Ucraina este „parte a propagandei ruse”.

„Ucraina cheltuiește foarte bine banii și de aceea câștigă”, a adăugat el.

Un sondaj al Institutului Reagan lansat înaintea forumului din acest weekend a constatat că majoritatea respondenților sunt de acord cu continuarea sprijinirii Ucrainei.

Cu toate acestea, unii oficiali se tem că există compromisuri și că forța SUA pentru înarmarea Ucrainei înrăutățește volumul de vânzări de arme către Taiwan, a raportat Wall Street Journal la sfârșitul lunii trecute. Vânzările de Javelin și Stinger în valoare de miliarde de dolari, comandate în 2015, nu au fost încă livrate către Taiwan, care se confruntă cu o amenințare din ce în ce mai acută din China.

„Putem merge și mesteca gumă în același timp”, a spus Ernst despre echilibrarea transporturilor către Ucraina și Taiwan, adăugând că „desigur, președintele Xi urmărește”.

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră