Aproape jumătate dintre români se tem să vorbească în public, iar dacă sunt nevoiți să „iasă în față” simt un gol în stomac sau că li se golește creierul și nu mai au nicio idee, arată un studiu iVox realizat la comanda Self Trust Academy, companie de training de vânzări, public speaking, leadership şi dezvoltare personală.
Dacă publicul depășește un număr de zece persoane emoțiile ating apogeul, fiind trădate de tremuratul vocii și al picioarelor, precum și de imposibilitatea de a privi interlocutorii în ochi.
Aproape 5% dintre respondenți nu ar putea vorbi niciodată în public, teama lor atingând cote maxime.
În același timp, unu din patru români vorbește în public doar dacă este obligat să o facă.
Atunci când se ridică în picioare ca să țină un discurs, aproape 40% dintre cei chestionați simt un gol în stomac, iar o persoană din patru simte că „i s-a golit creierul” și că nu mai are nicio idee. Doar 19% dintre respondenţi declară că reuşesc să se adune şi să prezinte ideile într-un mod fluent.
Sondajul „Care este atitudinea românilor față de vorbitul în public?” a fost realizat la comanda Self Trust Academy online, în perioada 18-21 mai, pe un eșantion de 1.175 de respondenți cu vârsta cuprinsă între 18 și 45 de ani, din mediul urban. Peste 47% dintre respondenți sunt absolvenți de studii superioare, iar peste 21% au finalizat studii de master.