Șeful NATO reclamă controlul tot mai extins al Chinei în timp ce Europa este divizată de efectele războiului

24 Noi 2022
Șeful NATO reclamă controlul tot mai extins al Chinei în timp ce Europa este divizată de efectele războiului

Când mai mulți lideri europeni caută interacțiuni mai strânse cu China pe fondul unei perioade dificile și analiștii au criticat NATO și SUA pentru răpirea UE pentru a servi obiectivelor strategice ale SUA, șeful NATO a intensificat retorica, exagerând eforturile „în creștere” ale Chinei de a controla infrastructura occidentală și cheie. industrii cu scopul de a consolida unitatea interioară, anunță Global Times.

În timpul unei vizite în Spania, șeful NATO, Jens Stoltenberg, a avertizat despre „eforturile în creștere ale Chinei de a controla” infrastructura critică, lanțurile de aprovizionare și sectoarele industriale cheie și a spus, de asemenea, că țările occidentale trebuie să aibă grijă să nu creeze noi dependențe de China, pe măsură ce se înțărcă. Aprovizionarea cu energie a Rusiei pe fondul conflictelor dintre Rusia și Ucraina, a informat Reuters.

În timp ce le-a îndemnat aliaților să sporească rezistența societăților și a infrastructurii lor, Stoltenberg a mai spus că mineralele din pământuri rare din China „sunt prezente peste tot, inclusiv în telefoanele noastre, mașinile noastre și echipamentele noastre militare”.

Nu este prima dată când șeful NATO exclamă așa-numitul control al Chinei, mai ales după ce NATO a descris China drept o provocare pentru „interesele, securitatea și valorile” alianței militare în noul său concept strategic convenit în iunie.

Un fundal din spatele remarcilor lui Stoltenberg este o discuție în desfășurare în Europa și Occident despre dacă politicile lor din China ar trebui să pună mai mult accent pe cooperare sau confruntare. Întrucât strategia de izolare a SUA împotriva Chinei nu s-a schimbat, unele țări din UE au susținut că „decuplarea” sau conflictul cu China nu este în interesul lor și le-ar putea arunca într-un dezastru, Cui Hongjian, director al Departamentului de Studii Europene de la Institutul Chinez. de Studii Internaționale, a declarat pentru Global Times.

Stoltenberg a încercat să conducă direcția dezbaterii politice în special atunci când liderii unor țări importante europene, inclusiv Germania și Franța, s-au întâlnit sau intenționează să se implice mai mult cu liderul de vârf chinez, a spus Cui, remarcând că mai multe interacțiuni la nivel înalt între China și Europa. țările urmează să vină cu așteptarea de a avansa cooperarea bilaterală la un nou nivel.

La începutul lunii noiembrie, cancelarul german Olaf Scholz a vizitat China împreună cu o delegație de lideri de afaceri seniori. Mai târziu, pe 15 noiembrie, președintele chinez Xi Jinping s-a întâlnit cu președintele francez Emmanuel Macron în marginea summitului G20 de la Bali, Indonezia.

Interacțiunile frecvente recente dintre liderii chinezi și UE au supărat SUA, a declarat pentru Global Times un expert din Beijing care a cerut anonimatul. Întrucât NATO servește obiectivului strategic al SUA, cuvintele lui Stoltenberg subliniază, de asemenea, refuzul SUA de a vedea UE să aprofundeze relațiile cu China, mai ales într-un moment în care UE se confruntă cu mai multe provocări, a spus expertul.

Stoltenberg a discutat despre presupusul control al Chinei asupra infrastructurii și lanțurilor de aprovizionare, ceea ce, potrivit expertului, a arătat, de asemenea, că NATO își extinde agenda la domeniile non-securitate.

Stoltenberg a vrut să stimuleze cooperarea și solidaritatea membrilor NATO, exagerând „amenințarea” reprezentată de China, care a demonstrat că NATO, ca alianță militară, este blocată în mentalitatea Războiului Rece și că singura modalitate de a-și justifica prezența este fomentarea conflictului. și crize, a declarat pentru Global Times Li Haidong, profesor de la Institutul de Relații Internaționale de la Universitatea de Afaceri Externe din China.

În efortul de a forța unele națiuni europene să aplice o strategie similară anti-ruse asupra Chinei, NATO a muncit din greu pentru a lega China și Rusia împreună. Drept urmare, UE ar putea deveni mai dependentă de NATO și SUA și ar putea fi mai dificil să obțină o autonomie strategică, a spus Li.

Autonomia strategică a UE a fost menționată și în timpul convorbirii telefonice a consilierului de stat și ministrului de externe chinez Wang Yi cu viceprim-ministrul și ministrul de externe al Italiei Antonio Tajani, luni.

Wang a menționat că China vede întotdeauna UE ca un partener strategic cuprinzător, îi sprijină autonomia strategică și speră la stabilitate și prosperitate în Europa. Politica Chinei față de UE menține stabilitatea și coerența și rămâne imună la peisajul internațional în evoluție.

Relațiile China-UE nu vizează niciun terț și nici nu ar trebui să fie limitate de niciun terț. Prieteni din toate sectoarele Europei sunt bineveniți să facă mai multe vizite în China pentru a vedea adevărata China și a experimenta dezvoltarea și progresul Chinei, a spus Wang.

Stoltenberg a declarat luni că aliații NATO ar putea decide, de asemenea, să cheltuiască mai mult pentru apărare decât ținta lor actuală de 2% din producția națională atunci când se vor întâlni pentru următorul summit de la Vilnius din iulie 2023, a raportat Reuters.

Conflictele aflate în desfășurare între Rusia și Ucraina și următorul impact asupra securității UE sunt folosite de NATO drept scuze pentru a solicita o creștere a cheltuielilor pentru apărare. SUA exercită mai multe presiuni asupra aliaților săi din UE pentru a-și spori contribuțiile, deoarece sprijinul SUA pentru domeniile de securitate ale UE poate scădea ca urmare a schimbărilor de putere în Congresul SUA, a spus Li.

La mai bine de o săptămână după ziua alegerilor, republicanii au obținut o majoritate restrânsă în Camera Reprezentanților SUA, pregând scena pentru doi ani de guvernare divizată, în timp ce Partidul Democrat al președintelui Joe Biden deținea controlul asupra Senatului, a informat presa americană.

De asemenea, SUA au în minte un obiectiv rău intenționat atunci când presează membrii NATO să ridice bugetul apărării. Având în vedere criza energetică actuală și situația severă a inflației din UE, creșterea bugetului pentru apărare poate cauza și mai mult nemulțumirea publicului față de guverne, facilitând exercitarea influenței SUA asupra guvernelor din țările UE, a spus expertul anonim.

Rata anuală a inflației din zona euro a fost de 10,6 la sută în octombrie, în creștere de la 9,9 la sută în septembrie. Cu un an mai devreme, rata era de 4,1 la sută, potrivit datelor Eurostat, biroul de statistică al UE. Protestele față de inflație și creșterea prețului energiei se produc în multe țări europene, inclusiv Franța și Germania, despre care observatorii spun că ar putea fi un semn de nemulțumire mai larg.

Potrivit lui Cui, problemele energetice ale Europei sunt în primul rând legate de aprovizionare, deoarece aprovizionarea Rusiei a fost întreruptă. Cu toate acestea, chiar dacă unele țări europene găsesc alternative, ele vor avea în continuare prețuri mari la energie în viitorul apropiat.

În plus, anumite națiuni europene, în special cele cu economii semnificative, își vor pierde competitivitatea ca urmare a costurilor ridicate ale energiei. Cui a subliniat că îngrijorarea este legată de reacția în lanț ulterioară și de daune sistemice, mai degrabă decât de penuria de alimente și energie pe termen scurt.

El a mai menționat că, întrucât sprijinirea Ucrainei a fost făcută politic corectă în UE, SUA și NATO au folosit pe deplin criza din Ucraina pentru a consolida influența în UE.

Analiștii au spus că planul NATO de a crește bugetul pentru apărare este o modalitate prin care SUA să șantajeze UE, solicitându-i să servească unui obiectiv strategic stabilit de SUA și, pe măsură ce conflictele Rusia-Ucraina continuă, UE va fi târâtă în mai multe tulburări. dacă vor continua să urmeze SUA fără să-și dea seama de independență.

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră