Schimbări importante pentru bugetele românilor intră în vigoare miercuri

01 Feb 2017 | scris de Marina Constantinoiu
Schimbări importante pentru bugetele românilor intră în vigoare miercuri

Pensiile şi salariile cresc, şi dispar peste 100 de taxe nefiscale. Sunt reguli noi şi la capitolele drepturi de autor, chirii şi alte câştiguri pentru care nu se mai percep unele taxe. Firmele mici vor avea impozitul redus la jumătate, de la 2 la 1%, cu nişte condiţii, potrivit stiri.tvr.ro.
Principala modificare la salarii vine din creşterea venitului minim. De miercuri, nimeni nu poate primi mai puţin de 1.450 de lei brut pe lună. Este o creştere de 200 de lei. Dar atenţie, astfel devin mai mari şi amenzile de circulaţie!

Şi mulţi pensionari vor primi mai mulţi bani pentru că nu se reţin impozite şi contribuţii de sănătate la pensiile sub 2.000 de lei. Bugetul însă va încasa bani mai mulţi de la salariaţii cu venituri peste 14.000 de lei, care vor plăti integral contribuţii de sănătate şi contribuţii sociale. 

Dispar şi 100 de taxe nefiscale. Numai Ministerul de Interne elimină 22 de taxe. Printre acestea, taxa pentru examenul de permis de conducere şi taxa de cazier judiciar. 
Sunt avantaje şi pentru cei care călătoresc: de miercuri costă mai puţin şi paşapoartele. 

Februarie vine cu noi reguli şi pentru antreprenori şi companii. 

Firmele care desfăşoară doar activităţi de cercetare-dezvoltare sunt scutite de impozitul pe profit în primii 10 ani de activitate. 
Microîntreprinderile au impozitul redus la jumătate: de la 2 la 1%. Cu o condiţie: să aibă angajaţi. 

Mai mult, prin modificarea plafonului de venituri anuale de la 100.000 de euro la 500.000 de euro, mai multe firme vor intra în această categorie care plăteşte impozite minime. 

În plus, salariaţii, PFA şi pensionarii nu mai plătesc contribuţii de sănătate şi pentru eventuale venituri suplimentare din dividende, dobânzi, drepturi de autor sau chirii.

Eliminarea timbrului de mediu i-a făcut pe mulţi dintre cei care vor să îşi înscrie maşina să vină chiar din prima zi la Centrul din Pipera, din Bucureşti. La prima oră erau deja sute de oameni la coada. Mulţi au venit încă de  marţi seară, în speranţa că vor reuşi să îşi depună actele cât mai repede, dar listele nu s-au respectat.

La cozile interminabile s-au alăturat şi cei care vor paşapoarte sau cărţi de identitate.
Este foarte aglomerat. La ora 07:00 s-au deschis uşile pentru intrarea în serviciu. Erau câteva sute de persoane la coadă. S-au făcut liste încă de marţi seară cu cei care vroiau să îşi înmatriculeze maşinile din prima zi de eliminare a taxei.

Stenţii vor călători gratuit

Studenții de la universitățile de stat, dar și de la cele private acreditate sau autorizate vor beneficia de gratuitate la transportul intern feroviar începând de miercuri, a declarat luni, pentru AGERPRES, secretarul de stat pentru învățământ superior Gigel Paraschiv.

"Este vorba de 464.273 de studenți. Sunt toți studenții beneficiari, nu există niciun fel de discriminare — dacă sunt la universități de stat sau universități private. Nu există niciun fel de discriminare legată de vârstă. (...) Singura condiție este ca instituția de învățământ superior să fie autorizată sau acreditată, deci să fie recunoscută de minister. Impactul bugetar este undeva la aproximativ 100 de milioane de lei pe un an. Gratuitatea este valabilă pe tot anul calendaristic. Anul universitar începe la 1 octombrie și se încheie la 30 septembrie anul următor", a explicat secretarul de stat. 

Guvernul a aprobat, la începutul acestei luni, o ordonanță de urgență care prevede că studenții înmatriculați la forma de învățământ cu frecvență, în instituțiile de învățământ superior acreditate, beneficiază de gratuitate la transportul intern feroviar la toate categoriile de trenuri, clasa a II-a.

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră