Scandalul naţionalizării pensiilor private: Compania NN Pensii, amendată cu 750.000 lei

13 Apr 2017 | scris de Gabriela Antoniu
Scandalul naţionalizării pensiilor private: Compania NN Pensii, amendată cu 750.000 lei

Consiliul Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) a amendat NN Pensii cu 1% din capitalul social, respectiv 750.000 de lei, după ce compania a transmis clienților o scrisoare prin care îi informa că în ultimele săptămâni au existat discuții în spațiul public cu privire la o eventuală decizie de naționalizare a fondurilor de pensii private.

Ion Giurescu, vicepreședinte al ASF, a declarat joi că amenda a fost dată în urma audierii membrilor Consiliului de Administrație al Fondului NN, considerându-se că demersurile companiei olandeze sunt de natură să conducă la afectarea încrederii participanților în sistemul de pensii private din România, relatează agerpres.ro.

De asemenea, a fost decisă sancționarea cu retragerea autorizației directorului general al NN Pensii, Raluca Țintoiu, precum și cu o amendă contravențională de 100.000 de lei.

Giurescu a mai spus că amenda dată NN Pensii este cea mai mare din istoria instituției, dar nu și din istoria Pilonului II, unde cea mai mare sancțiune, de 360.000 de euro, a fost primită de aceeași societate.

Pe de altă parte, liderul PSD, Liviu Dragnea, a susţinut miercuri seară la Antena 3 că scandalul naţionalizării pensiilor private este "un fake" pornit de la preşedintele ASF Mișu Negrițoiu, care ar urma să fie demis în scurt timp de Parlament, împreună cu toată conducerea Autorităţii. 

"Pe de altă parte, eu cred că Guvernul României ar trebui să ceară explicații la Ambasada Olandei și la guvernul olandez și la conducerea ING din Olanda pentru că ceea ce a făcut această companie de asigurări în România poate puteau să o facă (...) într-o fostă colonie olandeză. În România nu este pemis așa ceva", a afirmat Dragnea, la Antena 3.

Liderul PSD a mai susţinut că olandezii ar putea fi "supărați pe corvete", referindu-se la blocarea contractului prin care aceştia urmau să producă la şantierul Damen Galaţi patru nave multifuncţionale.

"Poate, nu știu, dar nu poți să pornești un asemenea scandal din nimic pentru că nu a existat nici în programul de guvernare, nici în vreo discuție în Guvern, nici în vreo discuție în coaliție, nici în Parlament despre așa ceva. Ceea ce a făcut această companie de asigurări este nepermis", a afirmat Dragnea.

El a susţinut că NN Pensii ar trebui sancţionată  extrem de dur de AS, Guvern și Ministerul de Finanțe pentru că "trebuie să fie un exemplu și pentru celelalte multinaționale care fac zeci de miliarde în România și care își bat joc de români și de statul român".

Liviu Dragnea a mai spus că nu se poate glumi cu aşa ceva deoarece o informație precum cea lansată de NN Pensii "poate să ducă la prăbușirea unui sistem".

"Se poate producde panică în România. (...) Nu intrăm în Schegen pentru că nu vrea Olanda. Foarte bine, dar asta nu înseamnă că trebuie să se joace cu noi ca cu niște copii. Și îmi asum absolut tot ce spun", a adăugat liderul PSD.

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră