Un sondaj realizat de IRES la începutul săptămânii arată că 98% dintre români spun că sărbătoresc Paştele, dar doar 87% dintre ei ştiu ce anume sărbătoresc creştinii de Paşte.
Totodată, 92% dintre intervievaţi afirmă că tradiţiile de sărbători sunt importante sau foarte importante. Două treimi dintre respondenţi spun că există obiceiuri tradiţionale de Paşte specifice zonei în care locuiesc, iar, dintre acestea, cel mai des menţionate sunt: mersul la biserică (31%), vopsirea ouălor (20%), mersul la udat (7%) şi sacrificarea mieilor (7%), mai arată sondajul conform agerpres.ro şi economica.net.
83% dintre subiecţi declară că obişnuiesc să participe la slujba de Înviere. Dintre aceştia, 72% spun că vor participa şi în acest an. 16% obişnuiesc să urmărească la televizor slujbe religioase în transmisiune directă duminica, 8% cu ocazia sărbătorilor, iar 36% mai rar. 4 din 10 respondenţi afirmă că nu fac acest lucru niciodată. Aproximativ 9 din 10 intervievaţi nu au urmărit niciodată transmisiuni în direct ale slujbelor religioase pe internet, în timp ce 1% o fac frecvent, iar 10% uneori, conform aceluiaşi studiu.
Pe de altă parte, trei sferturi dintre subiecţi afirmă că vor merge să ia paşti de la biserică anul acesta. Un sfert s-au spovedit deja, iar un alt sfert urmează să o facă, în timp ce o jumătate fie nu practică acest obicei (17%), fie nu o va face cu această ocazie (32%). Dintre persoanele care s-au spovedit deja, 85% spun că s-au şi împărtăşit.
Totodată, 45% dintre intervievaţi declară că au ţinut post de realizarea realizării studiului, respectiv 10-12 aprlie, în timp ce 18% spun că urmează să ţină post fie în Săptămâna Mare, fie doar în Vinerea Mare. În acelaşi timp, 15% susţin că nu obişnuiesc să ţină post, iar 22% nu au făcut-o şi nu o vor face cu ocazia acestor sărbători pascale. Post negru au ţinut 6% din totalul respondenţilor.
Cei mai mulţi dintre intervievaţi spun că anul acesta vor petrece sărbătorile pascale acasă - 75%, în timp ce alţi 16% vor sta acasă dar vor face vizite, iar 5% vor pleca într-o minivacanţă. 3% dintre respondenţi vor petrece aceste sărbători la locul de muncă.
Cercetarea "Cum sărbătoresc românii Paştele în 2017" a fost realizată pe un eşantion de 1.084 de persoane, de 18 ani şi peste această vârstă. Tipul eşantionului este multistratificat, probabilist, reprezentativ la nivel naţional, cu o eroare maximă tolerată de plus/ minus 3%