Restricțiile privind intrarea în Rusia pentru reprezentanții unor țări din UE au fost introduse doar ca răspuns la acțiunile Uniunii Europene, a declarat sâmbătă o sursă din conducerea Ministerului rus al Afacerilor Externe, citată de agenția RIA Novosti, în ediția rusă online, preluată de agerpres.ro.
„Răspunsul la cererile unor țări europene de a explica de ce tocmai aceste persoane au fost înscrise pe lista celor cărora li s-a refuzat intrarea în Rusia este simplu — acest lucru s-a făcut ca răspuns la o campanie de sancțiuni dezlănțuită împotriva Rusiei de unele state membre ale UE, în frunte cu Germania”, a comentat această sursă informațiile că unele capitale europene au cerut Moscovei explicații asupra alcătuirii acestei liste negre.
Documentul transmis anterior de Ministerul rus de Externe reprezentanței Uniunii Europene la Moscova conține 89 de nume, inclusiv 20 de actuali și 10 foști membri ai Parlamentului European, șefi actuali și foști ai serviciilor de informații din Marea Britanie și statele baltice, un număr de comandanți militari britanici, germani, polonezi și estoni, precum și șeful adjunct al companiei de stat din România "Transgaz", amintește RIA Novosti.
Lista include 17 reprezentanți din 27 de țări ale Uniunii Europene. A cincea parte din listă este ocupată de reprezentanți ai Poloniei (18 nume), urmați de Marea Britanie (9), Suedia, Estonia (8), Germania, Lituania (7), Letonia și România (5). Lista nu include reprezentanți ai Austriei, Ungariei, Irlandei, Ciprului, Portugaliei, Slovaciei, Sloveniei, Croației, Luxemburgului și Maltei, adaugă RIA Novosti.
Potrivit unei surse din cadrul diplomației europene, citate de agenția Reuters, guvernul de la Moscova ar fi întocmit de mult timp lista, dar a păstrat-o confidențială, unii dintre cei înscriși pe ea aflând că sunt persona non-grata în Rusia abia atunci când au dorit să efectueze o vizită în această țară și li s-a refuzat viza.
Existența acestei liste, întocmită de Moscova ca represalii în urma sancțiunilor europene, a fost evocată prima dată săptămâna trecută de agenția rusă de presă RIA Novosti. Aceasta a citat o sursă diplomatică rusă anonimă, care ar fi declarat că ministrul rus de externe Serghei Lavrov a cerut ca pe ea să fie înscriși responsabili pe care ambasadele Rusiei din mai multe state îi suspectează că 'ar desfășura activități anti-rusești ori sunt bănuiți de corupție.'
Printre numele sonore ale politicii europene care se regăsesc pe listă se află fostul vice-premier britanic, Nick Clegg, fostul premier belgian Guy Verhofstadt, în prezent liderul grupului liberal din Parlamentul European, fostul comisar european pentru extindere, Stefan Fule, sau fostul ministru britanic al apărării, Malcolm Rifkind.
De asemenea, dintre cei 89 de responsabili, 18 sunt polonezi, alți 15 provenind din statele baltice. În plus, există țări din Uniunea Europeană care nu au niciun nume pe această listă, cum este cazul Ungariei.
Ministerul Afacerilor Externe a precizat sâmbătă că va solicita explicații părții ruse cu privire la cetățenii români aflați pe lista cu responsabili din state ale UE care ar fi fost declarați indezirabili în Rusia.
"Ambasada României la Moscova a informat Centrala MAE, în cursul serii de vineri, cu privire la existența acestei liste, primite de la Delegația UE la Moscova, căreia i-a fost înaintată de către MAE rus. MAE român va solicita explicații părții ruse cu privire la listarea cetățenilor români", a afirmat MAE, ca răspuns la o solicitare a Agerpres.