PRIMUL VISCOL. Cod portocaliu, A2 închisă, drumuri naţionale închise, trenuri anulate, localităţi izolate, furtună pe mare

06 Ian 2017 | scris de Marina Constantinoiu
PRIMUL VISCOL. Cod portocaliu, A2 închisă, drumuri naţionale închise, trenuri anulate, localităţi izolate, furtună pe mare

UPDATE

Traficul rutier era închis, la ora 13:00, pe 58 de drumuri naționale și pe Autostrada Soarelui (A2) București - Constanța, din cauza ninsorilor și viscolului, potrivit datelor actualizate, vineri, de Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR).

Toate porturile de la Marea Neagră sunt închise vineri, începând cu ora 01,30, din cauza vremii nefavorabile.

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis, vineri, o nouă atenționare Cod roșu de viscol și ninsori, valabilă în următoarele ore în județele Constanța și Tulcea.

UPDATE

Companiile aeriene Tarom și Rynair au anulat o serie de curse programate să decoleze pe Aeroportul Internațional Henri Coandă, din cauza condițiilor meteo nevaforabile, potrivit datelor actualizate transmise, vineri, de Compania Națională Aeroporturi București (CNAB).

Astfel, compania Ryanair a anulat cursele 435/436 Timișoara — București — Timișoara, iar Tarom zborurile 627/628 București — Oradea — București și 702 Iași — Otopeni, după ce anterior compania Wizz Air a anunțat anularea curselor 3001/3002 București — Londra — București, 3051/3052 București — Paris — București, 3081/3082 București — Charleroi — București și 3201/3203 București — Stockholm — București.

SIBIU

Două curse ale companiei Wizz Air înregistrează întârzieri vineri, pe Aeroportul Internațional din Sibiu, din cauza condițiilor meteo de iarnă, a explicat pentru AGERPRES Nicoleta Boborodea, purtător de cuvânt al aeroportului.

Cursa de Londra care trebuia să aterizeze vineri, la Sibiu, la ora 00.50, a avut o întârziere de o oră jumătate, aterizând la ora 02.22, potrivit site-ului aeroportului sibian.

Și cursa Wizz Air de la Dortmund care era programată să sosească vineri, la Sibiu, la ora 12.20 va ateriza cu o întârziere de peste două ore, în jurul orei 14.30, conform aceleași surse.

UPDATE

Județele Buzău, Brăila, Tulcea, Constanța, Ialomița și Călărași se află sub Cod Roșu de viscol și vizibilitate redusă, până la ora 13:00, conform unei avertizări emise de Administrația Națională de Meteorologie, ANM.

Codul roşu este valabil de la: 06 ianuarie ora 08:20 până la ora 13:00.

În zona: sud-estul jud. Buzău, jumătatea sudică a jud. Brăila, jumătatea sud-vestică a jud. Tulcea, vestul jud. Constanța, cea mai mare parte a jud. Ialomița și Călărași;

- Județul Buzău: Pogoanele, Brădeanu, C.a. Rosetti, Cilibia, Florica, Glodeanu Sărat, Glodeanu-Siliștea, Largu, Luciu, Padina, Rușețu, Scutelnici, Smeeni;

- Județul Brăila: Făurei, Ianca, Însurăței, Bărăganul, Berteștii de Jos, Bordei Verde, Ciocile, Cireșu, Dudești, Frecăței, Gropeni, Mărașu, Mircea Vodă, Roșiori, Stăncuța, Surdila-Găiseanca, Surdila-Greci, Traian, Tufești, Ulmu, Unirea, Victoria, Viziru, Zăvoaia;

- Județul Ialomiţa: cea mai mare parte a județului;

- Județul Constanța: Cernavodă, Hârșova, Adamclisi, Aliman, Ciobanu, Cogealac, Crucea, Gârliciu, Ghindărești, Horia, Ion Corvin, Lipnița, Mircea Vodă, Oltina, Pantelimon, Peștera, Rasova, Saligny, Saraiu, Seimeni, Siliștea, Târgușor, Topalu, Tortoman, Vulturu;

- Județul Călărași: Călărași, Budești, Fundulea, Lehliu Gară, Alexandru Odobescu, Belciugatele, Borcea, Cuza Voda, Dichiseni, Dor Mărunt, Dorobanțu, Dragalina, Dragoș Vodă, Frăsinet, Grădiștea, Gurbănești, Independența, Jegălia, Lehliu, Luica, Lupșanu, Mânăstirea, Modelu, Nana, Nicolae Bălcescu, Perișoru, Roseți, Sărulești, Sohatu, Ștefan cel Mare, Ștefan Vodă, Tămădău Mare, Ulmu, Unirea, Vâlcelele, Valea Argovei, Vasilați, Vlad Țepeș;

- Județul Tulcea: Babadag, Baia, Beidaud, Casimcea, Cerna, Ciucurova, Dăeni, Dorobanțu, Hamcearca, Horia, Izvoarele, Mihai Bravu, Mihail Kogălniceanu, Nalbant, Ostrov, Peceneaga, Sarichioi, Slava Cercheză, Stejaru, Topolog, Turcoaia;

Se vor semnala: intensificări ale vântului cu rafale de peste 85 km/h, zăpadă puternic viscolită și troienită, vizibilitate redusă spre zero.

UPDATE:

Capitala și 11 județe au intrat în noaptea de joi spre vineri sub Cod portocaliu de ninsori și viscol puternic, potrivit unei avertizări emise de Administrația Națională de Meteorologie (ANM).

Începând cu ora 02:00, și în cursul zilei de vineri, până la ora 18:00, în municipiul București și în județele Ilfov, Teleorman, Giurgiu, Călărași, Ialomița, Buzău, Brăila, Constanța, Tulcea, Galați și Vrancea, temporar, viscolul va fi puternic, rafalele vântului vor atinge 70 — 85 kilometri/oră, reducând vizibilitatea sub 50 de metri și local troienind zăpada.

Circulația pe toate drumurile naționale din județul Tulcea a fost suspendată temporar, iar populația din două localități, Slava Rusă și Slava Cercheză, nu are energie electrică, din cauza ninsorii abundente și a viscolului puternic.

Decizia privind suspendarea circulației rutiere în județ a fost luată, vineri dimineața, de membrii Comandamentului Județean pentru Situații de Urgență de pe lângă Prefectura județului, pentru a preveni cazurile în care autoturismele rămân blocate între nămeți din cauza viscolului.

Potrivit Inspectoratului pentru Situații de Urgență, vineri dimineața, două localități, Slava Rusă și Slava Cercheză, nu erau alimentate cu energie electrică, potrivit agerpres.ro.

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis, în cursul nopţii de joi spre vineri, o atenționare nowcasting Cod galben de vânt puternic pentru județele Bihor, Timiș și Arad, valabilă pe parcursul nopții.

Atenţionarea a fost extinsă până la ora 12:00 pentru Bihor, Timiș și Arad.

Autoritățile din județul Constanța au decis, începând cu ora 07:30, închiderea circulației rutiere pe toate drumurile județene și naționale de pe raza județului, din cauza condiţiilor meteo, a declarat purtătorul de cuvânt al ISUJ Constanța, Anca Chiriță.

Toate porturile de la Marea Neagră sunt închise vineri, începând cu ora 01,30, precum și Autostrada A2, tronsonul București până la km 144, DN5 București - Giurgiu, iar 27 de trenuri pe ruta București - Constanța au fost anulate din cauza vremii nefavorabile, potrivit IGPR.

Valurile mării ating şi 9 metri, pe mare fiind declarată furtună de gradul 8, potrivit Radio România Actualităţi.

A fost anulată o cursă aeriană pe ruta Bucureşti-Istanbul.

PE AEROPORTUL HENRI COANDĂ se înregistrează întârzieri de până la 60 de minute, pentru degivrare, la decolare, potrivit Radio România Actualităţi. Nu se înregistrează deocamdată întârzieri la aterizare.

Traficul aerian se desfășoară în condiții de iarnă pe cele două aeroporturi din Capitală, avioanele decolează cu întârziere, dar nu era nicio cursă anulată până la ora 7:45, informează şi Compania Națională Aeroporturi București, citată de agerpres.ro.

Reprezentanții companiei subliniază că, pe aeroportul Henri Coandă, din cauza condițiilor meteo, unele zboruri pot înregistra întârzieri de aproximativ treizeci de minute la decolare, determinate de degivrarea aeronavelor, întârzieri care punctual pot ajunge sau depăși o oră.

"Pe ambele aeroporturi ale Capitalei se intervine constant cu utilaje proprii pentru menținerea suprafeței de mișcare în condiții optime și sunt asigurate condițiile pentru desfășurarea în deplină siguranță a operațiunilor aeriene. Compania Națională Aeroporturi București recomandă pasagerilor să își ia măsurile necesare pentru a se prezenta în timp la aeroport", se menționează în comunicat CNAB.

UPDATE

RECOMANDARE PENTRU PASAGERI, PE SITE-UL COMPANIEI NAŢIONALE AEROPORTURI BUCUREŞTI:

Având în vedere numărul mare de pasageri care urmează să se îmbarce, în primele zile din 2017, de pe Aeroportul Henri Coandă, le recomandăm acestora să se prezinte din timp la aeroport pentru formalitățile de îmbarcare și să respecte toate indicațiile afișate în zona de control sau transmise de către personalul din aeroport.
Informaţii în timp real despre situaţia zborurilor pe Aeroportul Internaţional Henri Coandă Bucureşti pot fi găsite pe pagina de web www.bucharestairports.ro.

CITIŢI ŞI:

Viscol și ninsori: Suplimentarea echipajelor de urgență și locuri în adăposturile municipalității

Peste 3400 de pompieri şi 6500 de poliţişti, scoşi în stradă să lupte cu iarna

Peste 3.400 de pompieri, cu peste 100 de utilaje grele, sunt pregătiți să intervină în sprijinul populației și autorităților locale, la nivelul județelor unde sunt prognozate fenomene meteorologice periculoase. La nivelul IGSU și inspectoratelor pentru situații de urgență din județele unde se prognozează vreme rea au fost activate grupele operative și au fost suplimentate efectivele, pentru asigurarea intervenției imediate, informează un comunicat de presă al IGSU.

În completarea acestora, pot interveni încă 6.800 de salvatori militari. Totodată, au fost dislocate în zonele vizate 18 echipaje cu autospeciale și șenilate și la eventualele misiuni de căutare-salvare a persoanelor surprinse de manifestarea fenomenelor meteorologice periculoase, inspectoratele pentru situații de urgență sunt pregătite să intervină cu cele 34 autovehicule șenilate cu capacitate mărită de trecere. În sprijinul acestora, pot fi solicitate alte șapte astfel de mijloace ale CNAIR, în baza protocolului de colaborare încheiat între cele două instituții.

Potrivit sursei citate, la misiunile de salvare pot fi utilizate 29 autospeciale pentru transport personal și victime multiple, 27 autofreze pentru deblocarea drumurilor, precum și autospeciale de intervenție la incendii și autospeciale SMURD.

IGSU precizează că în județele unde există posibilitatea producerii fenomenului de zăpor, echipaje ISU monitorizează cursurile de apă pentru identificarea și eliminarea potențialelor stări de pericol pentru comunități.

În scopul optimizării misiunilor de răspuns, la nevoie, IGSU poate disloca și alte detașamente de salvatori și utilaje specifice în sprijinul unităților din județele afectate, din cadrul inspectoratelor care nu se află sub atenționări de vreme rea.

Pompierii recomandă populației ca, înainte de plecarea la drum, să se asigure că sistemul de încălzire funcționează eficient, rezervorul de combustibil este plin, iar autovehiculele sunt echipate corespunzător pentru circulația în condiții de iarnă (anvelope specifice sezonului rece, lanțuri antiderapante, lopată, săculeț cu nisip etc.) și să se urmărească la posturile radio/tv buletinele meteorologice și recomandările autorităților centrale și locale. Evoluția situației din teren este permanent monitorizată prin Centrul Operațional Național al Inspectoratului General pentru Situații de Urgență.

Peste 6.500 de polițiști vor acționa suplimentar

Peste 6.500 de polițiști vor acționa suplimentar față de efectivul curent, înBucurești și în 25 de județe aflate sub avertizare de cod galben și cod portocaliu deninsori însemnate cantitativ și viscol puternic, pentru prevenirea și gestionareasituațiilor de risc.

Începând de astăzi, peste 6.500 de polițiști de la nivelul județelor afectate de avertizărilemeteorologioce de cod galben și cod portocaliu vor acționa suplimentar pentru siguranțatraficului rutier și pentru prevenirea și gestionarea evenimentelor negative rezultate dinînrăutățirea vremii. Din totalul polițiștilor angrenați în activitățile zilnice, în București și în cele 25 de județepentru care au fost anunțate ninsori însemnate cantitativ ori viscol puternic, 4.800 sunt dela ordine publică, 1.000 de la rutieră, iar restul sunt de la celelalte structuri. Poliţia Română recomandă adoptarea unei conduite preventive în trafic şi respectareaindicaţiilor poliţiştilor aflaţi în trafic. Înainte de a pleca la drum, informaţi-vă temeinic despre condiţiile meteo şi stareadrumurilor.

SITUATIA DRUMURILOR NATIONALE (EUROPENE) SI A AUTOSTRAZILOR LA ORA 06.00, conform IGPR:
1. Drumuri inchise circulatiei autovehiculelor:
1. JUDETUL BUZAU:
- DN 2B BUZAU – BRAILA
- DN 22 RAMNICU SARAT – BRAILA
- DN 2E85 BUZAU – RAMNICU SARAT
- DN 2C BUZAU – SLOBOZIA
2. JUDETUL GIURGIU:
- DN 5 BUCURESTI – GIURGIU
3. JUDETUL VRANCEA:
- DN 2N BOGZA – DUMBRAVENI
- DN 23A GOLOGANU – CIORASTI
- DN 23B MAICANESTI – CIORASTI
4. JUDETUL BRAILA:
- DN 2B BUZAU – BRAILA
- DN 22 RAMNICU SARAT – BRAILA
5. Autostrada A2, tronsonul Bucuresti pana la Km. 144. Ruta alternativa va fi DN3.
2. Drumuri inchise partial (pe un sens):
1. JUDETUL TELEORMAN:
- DN 51 IZVOARELE – ZIMNICEA (doar sensul IZVOARELE - ZIMNICEA)
3. Drumuri restrictionate pentru auto cu MTA maimare de 7,5 tone:
1. JUDETUL GIURGIU:
- DN 5B GIURGIU – GHIMPATI
2. JUDETUL GALATI:
- DN 24
- DN 25
- DN 25A
- DN 26
- DN 26A
- DN 2B
- DN 22B

UPDATE

Informaţii legate de situaţia circulaţiei trenurilor sunt disponibile la numerele de telefon din stațiile și agențiile CFR care sunt publicate pe www.cfrcalatori.ro, la secțiunea Informații Telefonice.

Informaţii în timp real despre situaţia circulației trenurilor sunt disponibile pe site-ul companiei de Infrastructură www.cfr.ro, apoi Trenul meu http://cfr.ro/index.php/cauta-tren

Pasagerii care pornesc în călătorie din gările București Nord, Brașov, Craiova Iași şi Timișoara pot afla ora de plecare sau de sosire a unui tren, precum și întârzierile pe care unele trenuri le înregistrează, prin accesarea link-ului http://www.cfr.ro/index.php/component/content/article/2-uncategorised/2273-camere-web.

Informaţii actualizate pentru starea drumurilor şi a circulaţiei trenurilor sunt disponibile şi în cadrul Comandamentului Central Iarna din Ministerul Transporturilor (Secretariat Comandament Tel: 021 2643333, 021 2643334,021 9360)

Atenționările de fenomene meteo imediate (nowcasting) se emit pentru o perioadă de maximum șase ore, menționează ANM.

Revenim cu detalii pe măsură ce informaţiile sosesc de la autorităţi.

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră