"Există efectiv un trafic care s-a dezvoltat prin Turcia, având deseori ca poartă de intrare Europa de Sud — România, Ungaria, Bulgaria: sunt găsite uneori pe piață opere care au fost furate și care iau apoi direcția marilor orașe europene — Zurich, Geneva, Paris, Londra, Munchen, apoi chiar direcția SUA — Chicago, Los Angeles, New York", a explicat Jean-Jacques Neuer. El spune însă că, în opinia sa, "este prea devreme să se poată spune că pe piață pot fi găsite în mod sistematic astfel de obiecte".
Însă casele de vânzare prestigioase și comercianții de artă din întreaga lume "sunt extrem de conștienți de ceea ce se întâmplă, de aceea sunt foarte vigilenți", a afirmat expertul, potrivit franceinfo.fr, citat de agerpres.ro.
Unele țări ale UE par a fi deja plăci turnante ale acestui trafic provenit din Orientul Mijlociu, a confirmat Jean-Jacques Neuer. El spune că "este extrem de probabil ca, din motive de legislație, aceste obiecte să fie stocate în Olanda sau în Belgia, deoarece legea privind ascunderea de obiecte furate este diferită de legislaţia din celelalte țări europene".
El a reamintit că ascunderea de opere de artă furate este pasibilă de pedepse aspre, în special în SUA, "unde se consideră chiar că a permite ca aceste obiecte să circule înseamnă a sprijini terorismul".