”Cei mai furioşi oameni pe care i-am întâlnit vreodată la Defra erau producătorii de fructe şi legume, care au fost deposedaţi de schema muncitorilor sezonieri din agricultură. Aceasta a permis imigranţilor români şi bulgari să primească o cazare şi o hrană decentă pentru o perioadă limitată de timp în sezon, iar apoi trebuiau să plece acasă”, a declarat parlamentarul conservator, în cadrul unei conferinţe a grupului de presiune ”Leave Means Leave”, care militează pentru o ieşire dură a Regatului Unit din UE.
”Este o muncă ce necesită pricepere: te trezeşti, culegi căpşuni, nu le poţi strivi. Poate că imigranţii nu pot folosi telefoane mobile, dar ştiu cum să culeagă căpşuni, britanicii noştri nu ar face niciodată asta”, a concluzionat politicianul britanic, potrivit Buzzfeed.
Guvernul britanic a abandonat schema muncitorilor sezonieri în ianuarie 2014, locurile de muncă din agricultură rămânând la dispoziția muncitorilor britanci, care nu s-au înghesuit la astfel de munci.
Ca soluție pentru rezolvarea lipsei forței de muncă, parlamentarul conservator a propus recrutarea pensionarilor.
”Vom încerca să convingem mai mulţi pensionari britanici să culeagă fructe şi legume din câmp”, a mai spus Owen Paterson.
În august, marii producători britanici au avertizat că fructele şi legumele ar putea să dispară din magazine după ieşirea Marii Britanii din UE, dacă muncitorii străini nu vor mai putea să vină în Regat pentru a le culege. O soluție ar fi mutarea producției peste graniţe.
Marea Britanie va activa până la sfârșitul lunii martie 2017 Articolul 50 din Tratatul de la Lisabona pentru declanșarea procedurii de ieșire din Uniunea Europeană, în urma votului de la referendumul din iunie în favoarea Brexit.
Odată activat Articolul 50, Marea Britanie va avea doi ani pentru a reglementa modalitățile ieșirii din UE, termen care ar putea fi prelungit.