Mulți dintre românii din diasporă și-ar dori să se întoarcă acasă, dar corupția, mentalitatea și nivelul scăzut de trai din România reprezintă principalele bariere care îi împiedică să facă acest lucru, reiese dintr-un studiu citat de Agerpres.
"Din cei pe care i-am cercetat până acum, 70% vor să se întoarcă în țară. (...). Aproape 40% vor să se întoarcă până în trei ani, 20% chiar anul acesta. Corupția este principala barieră pentru care nu s-ar întoarce în țară și pe locul doi este nivelul de trai scăzut din România. De ce totuși s-ar întoarce? Pentru a fi alături de cei dragi, pentru a-și petrece în țară anii de pensie și pentru că au văzut că în România nivelul de trai a început să se îmbunătățească. (...). Foarte mulți dintre ei spun că ar investi în țară, în turism și în agricultură".
Acesta a adăugat că aproape jumătate, respectiv 48%, cred că situația s-ar putea îmbunătăți în următorii ani în România.
"Concluziile pe scurt ale acestui studiu: motivul principal pentru care românii din diasporă vor să se întoarcă în țară sunt dorul de casă, de cei dragi. Bariera principală este corupția, nivelul scăzut de trai și mentalitatea din țară. Românii stabiliți peste hotare sunt preponderent optimiști în ceea ce privește viitorul în România. Ei spun că procesul migrării are și avantaje și dezavantaje", se arată în studiu.