Mii de oameni și-au luat astăzi rămas bun de la Regina Ana, care a fost înmormântată în Noua Catedrală Arhiepiscopală și Regală din Curtea de Argeş.
Slujba de înmormântare a fost oficiată de Înaltpreasfinţitul Mitropolit Nifon, Arhiepiscopul Târgoviştei, exarh patriarhal, alături de IPS Iosif, mitropolitul Europei Occidentale şi Meridionale, IPS Calinic Arhiepiscopul Argeşului şi Muscelului, doi preoţi şi un diacon.
UPDATE 16:30 - Slujba de înmormântare a Reginei Ana, oficiată de înalţi ierarhi ortodocşi, s-a încheiat, iar sicriul cu trupul neînsufleţit a fost introdus în noua Catedrală Arhiepiscopală, urmând să fie aşezat într-una din criptele regale din interior.
Ceremonia religioasă a îngropării va avea caracter strict privat.
Regele Mihai nu participă la funeraliile Reginei Ana, decizia fiind luată după ce medicii curanți ai acestuia au făcut recomandări împotriva deplasării în România.
UPDATE 15:55 - A început slujba de înmormântare a Reginei Ana. Aceasta are loc în faţa Catedralei de la Curtea de Argeş. Sicriul este depus pe catafalcul din fața noii catedrale.
UPDATE 15:50 - Cortegiul funerar al Reginei Ana a ajuns în jurul orei 15:45, cu trei sferturi de oră întârziere, la Curtea de Argeş, unde va avea loc o liturghie ortodoxă înainte ca sicriul să fie depus în pronaosul noii Catedrale Arhiepiscopale.
UPDATE 14:20 - La Curtea de Argeș, în jurul Noii Catedrale Arhiepiscopale și Regale au început deja să se strângă oameni care vor să işi ia rămas bun de la Regina Ana.
Citește și: Flori și aplauze pentru Regina Ana pe drumul spre Curtea de Argeș
Necorpola regală de la Curtea de Argeş adăposteşte 16 morminte, iar regina Ana va fi depusă în primul dintre ele, situat în partea dreaptă a intrării. Pe mormânt va fi aşezată o piatră funerară pe care scrie simplu "Ana".
UPDATE 12:45 - Foarte mulți oameni s-au oprit de-a lungul traseului să urmărească cortegiul funerar, aplaudând, sau l-au însoțit pentru o bună bucată de vreme.
În jurul orei 14:30 este programată sosirea la intrarea în parcul Mănăstirii Curtea de Argeș a Familiei Regale române și a Familiilor Regale străine, iar la 14:45 — sosirea convoiului mortuar.
UPDATE 11:30 - Cortegiul funerar a plecat din fața Palatului Regale spre Curtea de Ageş. Mașina mortuară este încadrată de 12 jandarmi călare. Bisericile din împrejurimi trag clopotele.
Cortegiul de mașini va traversa, conform programului, Piața Palatului Regal, bulevardul Magheru, Piața Romană. La Piața Romană, călăreții se vor retrage și se va continua traseul cu viteză mică în direcția Piața Victoriei, bulevardul Aviatorilor, Piața Charles de Gaulle, bulevardul Mareșal Prezan până la Arcul de Triumf.
Ulterior, cortegiul funerar se va deplasa spre Curtea de Argeș pe traseul Chitila — Găești — Topoloveni — Pitești — Curtea de Argeș.
UPDATE 11:00 - Sicriul cu trupul neînsuflețit al Reginei Ana a fost aşezat de către militari din Brigada de Gardă ”Mihai Viteazul” pe catafalcul din Piaţa Palatului Regal pentru slujba romano-catolică.
Ulterior, cortegiul se va îndrepta către Curtea de Argeş, unde va avea loc o liturghie ortodoxă, iar trupul reginei va fi înmormântat în pronaosul Noii Catedrale.
UPDATE 10:45 - Ceremonia religioasă oficiată de Patriarhul Daniel din Sala Tronului a luat sfârșit. Sicriul a fost scos în Piaţa Palatului Regal pentru o scurtă ceremonie la care participă publicul și reprezentanţi ai caselor regale din Europa.
UPDATE 10:30 - A început slujba religioasă.
UPDATE 10:05 - Patriarhul Daniel a ajuns la Palatul Regal pentru ceremonia religioasă restrânsă, de la ora 10:30. În Piaţa Palatului, numărul celor care au venit să asiste la slujbă creşte, cei mai mulţi au adus buchete de flori şi sunt îmbrăcaţi în doliu.
UPDATE 9:50 - În Sala Tronului din Palatul Regal urmează să înceapă o ceremonie religioasă restrânsă la care au acces doar membrii Familiei regale şi invitaţii de onoare ai acesteia.
UPDATE 9:30 - Catafalcul pe care va sta sicriul Reginei Ana a fost aşezat în faţa statuiei primului rege al Românei Carol I. Aproximativ 100 de persoane s-au strâns în faţa fostului Palat Regal din Bucureşti în aşteptarea ceremoniei publice.
Citește și: Zi de doliu naţional în memoria Reginei Ana
Restricţii rutiere pentru funeraliile Reginei Ana. Vezi hărţile cu RUTE OCOLITOARE
Funeraliile regale vor începe în jurul orei 9:30, în Sala Tronului, când vor ajunge la catafalc membrii Familiei Regale, urmați în jurul orei 10:00 de membri ai Familiilor Regale străine.
La funeralii și-au anunțat deja prezența membri ai Familiilor Imperiale ale Rusiei, Austriei și Germaniei, ai Familiilor Regale ale Olandei, Belgiei, de Luxemburg, de Baden, de Württemberg și de Bourbon-Parma, precum și ai Familiilor Princiare de Ligne, de Hohenberg și de Schaumburg-Lippe.
Vor face gardă la catafalc membrii Casei Majestății Sale Regelui, membrii Consiliului Regal (ASR Principele Lorenz al Belgiei, Andrew Popper, Anders Lindberg, Maestrul Adrian Vasiliu), apoi Principesele Regale — Principesa Moștenitoare Margareta, Principesa Elena, Principesa Sofia și Principesa Maria.
Între timp sunt așteptate să ajungă la Palatul Regal oficialitățile statului român.
La ora 10:30 este programată slujba religioasă ortodoxă, în prezența Preafericitului Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române.
Sicriul cu trupul neînsuflețit al Reginei Ana va fi scos din Palatul Regal spre Piața Palatului în următoarea ordine anunțată de Biroul de presă al Majestății Sale Regelui: un militar care poartă crucea, Înalt Preasfinția Sa Arhiepiscopul Ioan Robu, Mitropolit Romano-Catolic de București, sicriul purtat de opt militari ai Regimentului 30 Gardă "Mihai Viteazul", un militar care poartă o coroană cu flori albe, un militar care poartă stindardul Reginei, urmați de Principesa Moștenitoare și Principele Radu.
În acest timp, bisericile din împrejurimi vor trage clopotele.
La ora 11:00, semnalul funerar de trompetă va marca începerea slujbei religioase, care va fi oficiată de Arhiepiscopul Ioan Robu, având alături ierarhi și un sobor de preoți catolici.
Sicriul va fi încadrat la cele patru colțuri de 4 militari ai Regimentului 30 Gardă "Mihai Viteazul", iar la dreapta și la stânga lui, pe mijloc, de doi Cavaleri ai Ordinului de Malta, care vor ține două lumânări aprinse, precizează Casa Regală.
Încheierea ceremoniei religioase va fi marcată de un semnal lung de trompetă, apoi Orchestra Reprezentativă a Ministerului Apărării Naționale va începe lucrarea muzicală funebră, care va dura până când sicriul este pus în mașina mortuară.
Mașina mortuară va parcurge încet câțiva metri. Ea va fi încadrată de 12 jandarmi călare (care urmează să fie așezați 6 în față și 6 în spate), apoi va porni convoiul. Când caii și mașina mortuară vor fi pornit, bisericile din împrejurimi vor trage clopotele.
Cortegiul de mașini va traversa, conform programului, Piața Palatului Regal, bulevardul Magheru, Piața Romană. La Piața Romană, călăreții se vor retrage și se va continua traseul cu viteză mică în direcția Piața Victoriei, bulevardul Aviatorilor, Piața Charles de Gaulle, bulevardul Mareșal Prezan până la Arcul de Triumf. Ulterior, cortegiul funerar se va deplasa spre Curtea de Argeș pe traseul Chitila — Găești — Topoloveni — Pitești — Curtea de Argeș. Pe traseu, cortegiul funerar nu se va opri, dar va încetini viteza în localități, anunță Casa Regală.
În jurul orei 14:30 este programată sosirea la intrarea în parcul Mănăstirii Curtea de Argeș a Familiei Regale române și a Familiilor Regale străine, iar la 14:45 — sosirea convoiului mortuar.
Sicriul va fi dus la Noua Catedrală Arhiepiscopală și Regală și așezat pe catafalc. Slujba de înmormântare va fi oficiată de ÎPS Calinic, Arhiepiscopul Argeșului și Muscelului, având alături ierarhi și un sobor de preoți ortodocși.
La ora 15:30, sicriul va fi dus în Noua Catedrală și va avea loc ceremonia religioasă a îngropării, care va avea caracter strict privat.
Regele Mihai nu participă la funeraliile Reginei Ana, decizia fiind luată după ce medicii curanți ai acestuia au făcut recomandări împotriva deplasării în România.