Mazăre anunțase încă din luna martie că-și va depune mandatul de primar, imediat după ce a demisionat din toate funcțiile deținute în PSD. Motivul care a stat la baza hotărârii sale a fost hărțuiala la care a fost supus de procurorii DNA în ultimii 10 ani.
"Astăzi, 22 mai, domnul Radu Ștefan Mazăre și-a dat demisia din funcția de primar al municipiului Constanța.
Demisia a fost înaintată Consiliului Local și primăriei municipiului Constanța și adusă la cunoștința prefectului județului Constanța, domnul Constantin Ion", se arată în comunicatul Primăriei Constanța, potrivit reporterntv.ro.
„Vreau să mulțumesc sutelor de mii de oameni care m-au votat pe perioada celor 15 ani cât am fost primar. Constanța și constănțenii au fost sufletul și datoria mea în tot acest timp. Chiar dacă uneori am fost prea rebel sau nonconformist, toată priceperea și energia mea mi-am dedicat-o comunității. Pentru greșelile făcute îmi cer iertare în fața tuturor. Dorința mea de a face bine orașului și locuitorilor săi nu justifică însă nedreptățile, stresul și chinul la care sunt supus de atâta vreme. Drept pentru care, demisionez din funcția de primar al municipiului Constanța. Colegilor și prietenilor le sunt dator cu mult respect și considerație. Începând de astăzi, nu îmi mai doresc o viață publică politică”, a scis Radu Mazăre în demisia înaintată Consiliului Local al Municipiului Constanța și Primăriei Constanța.
Curtea Supremă a decis azi să-l cerceteze pe Radu Mazăre în arest la domiciliu. Decizia magistraților, luată în dosarul în care este acuzat de fapte de corupție, nu este definitivă.
Potrivit unui comunicat al DNA, în perioada 2006-2009, Radu Mazăre, beneficiind de ajutorul omului de afaceri Sorin Strutinsky, a solicitat și primit circa 2 milioane de euro de la reprezentanții a două societăți comerciale, în scopul facilitării emiterii documentațiilor de urbanism necesare dezvoltării unor proiecte imobiliare de tip mall, pe care aceste firme intenționau să le deschidă în Constanța.
"Sumele de bani au fost transferate sub forma unor contracte de publicitate fictive încheiate de reprezentanții societății respective cu o firmă controlată de Mazăre atât direct, cât și prin intermediul celuilalt inculpat. În perioada 2008-2014, Mazăre, cu ajutorul lui Strutinsky, a primit de la o societate comercială peste 7 milioane de euro pentru că a asigurat acesteia câștigarea unei licitații organizate de Primăria Constanța pentru delegarea gestiunii serviciului de salubrizare a orașului. În același timp, între firma respectivă și instituția publică condusă de Mazăre a fost încheiat un contract având ca obiect delegarea serviciului de salubrizare pentru o perioadă de 25 de ani, cu un cost total estimat de 1.194.056.850 lei — circa 335 milioane de euro", precizează Direcția Națională Anticorupție.
Potrivit procurorilor, în perioada noiembrie 2006-2013, edilul Constanței a participat la încheierea a 12 contracte între primărie și societatea controlată de el și de celălalt inculpat, în valoare totală de peste 6 milioane lei.
"În perioada noiembrie 2008-2012, Mazăre a semnat 13 contracte, acorduri-cadru și contracte subsecvente încheiate între primărie și o societate la care era asociat Strutinsky, în valoare totală de peste 23 milioane lei. Aceste contracte au vizat achiziția unor servicii artistice desfășurate cu diverse ocazii, organizarea unor spectacole artistice, serviciul de pază a bunurilor publice și private aparținând municipiului Constanța, serviciul de protecție a funcționarilor Primăriei Municipiului Constanța aflați în exercițiul funcțiunii în perioada 15 februarie 2009-15 februarie 2012, etc", se mai arată în comunicatul DNA.
Procurorii au constatat că, în ambele cazuri, au fost obținute foloase atât pentru sine, prin societatea pe care o controla și cu care Radu Mazăre s-a aflat în raporturi comerciale în ultimii 5 ani, înainte de comiterea faptei, cât și pentru Sorin Strutinsky. (V.M.)