Bucureştenii s-au strâns duminică după amiaza la fântâna din Piaţa Universităţii pentru a protesta din nou paşnic împotriva tăierilor abuzive de pădure. De data aceasta, conducerea ministerului de Interne le-a ordonat jandarmilor să facă tot posibilul pentru a interzice protestul şi să-i împrăştie pe manifestanţi. În jurul orei 17, aleile din jurul Facultăţii de Arhitectură erau împănzite de vreo sută de jandarmi în civil plus un detaşament de jandarmi. Nici nu se adunase bine vreo 200 de manifestanţi pentru că jandarmii au intervenit agresiv pentru a-i legitima pe toţi oamenii strânşi să protesteze paşnic. Ultima dată când a avut loc o astfel de acţiune a jandarmilor a fost în iarna anului 2012, când populaţia protesta împotriva regimului Băsescu - Boc – Udrea.
Valul de proteste împotriva tăierilor ilegale de pădure a fost declanşat după ce preşedintele României, Klaus Iohannis, a refuzat să promulge noul Cod Silvic. Primul protest împotriva preşedintelui Iohannis a avut loc pe 9 mai. Atunci a dat vina pe Consiliul Concurenţei. Speriat de amploarea protestelor împotriva sa, Klaus Iohannis, a adoptat Codul Silvic pe 5 iunie, chiar de ziua internaţională a Mediului.
Jandarmeria vs. Protestatari
La ora 18, protestatarii au fost înconjuraţi de jandarmi. Degeaba au explicat protestatarii că Piaţa Universităţii are un statut special, unde protestele de orice gen nu au nevoie de autorizaţie. Atunci, câţiva protestatari au spart cordonul jandarmilor încercând să traverseze bulevardul. Dintr-o maşină specială a Jandarmeriei se anunţa că protestul este ilegal. „Atenţiune, atenţiune, manifestarea la care participaţi nu îndeplineşte condiţiile legale. Participarea la o astfel de manifestare constituie contravenţie. Vă rugăm să părăsiţi zona.” Protestatarii au vrut să meargă spre Guvern, dar iar au fost blocaţi de jandarmi. Oamenii scandau “libertate, libertate”. Dar, degeaba! Protestatarii au considerat că drepturile cetăţeneşti le-au fost încălcate. „Drepturile la liberă exprimare şi la liberă circulaţie ne-au fost încălcate de jandarmi. România redevine stat miliţienesc!”, a spus unul dintre manifestanţi.
Într-un final jandarmii au început să-i salte pe oameni şi să-i ducă la secţiile de poliţie pentru a fi identificaţi şi amendaţi. Fiecare a primit câte o amendă de 1000 de lei, care cel mai probabil va fi anulată de instanţele de judecată. Dar, cui i-a fost frică de o mână de protestatari care militau pentru salvarea pădurilor româneşti?