Aproximativ 10.000 de oameni au fost aseară la Universitate. Nu s-a întâmplat nimic, iar mulţi dintre cei care s-au adunat în centrul Capitalei au plecat către case nemulţumiţi că au fost persoane în mulţime care şi-au dorit să se pună în fruntea mulţimii pentru a merge astăzi la întâlnirea cu preşedintele Klaus Iohannis. Nu s-a mers în marş către nici o destinaţie, doar s-a stat pe loc, fără nici un scop.
De ce nu au mai fost 30.000 de oameni că miercuri seară? De ce nu au mai fost 20.000 de oameni că marţi seară? Foarte simplu. Aseară, la Pro TV, s-au difuzat două episoade din Las Fierbinţi, astfel că spectatorii de acum două zile, din centrul Capitalei, i-au preferat pe Firicel şi pe Celentano. 2,1 milioane de români s-au uitat aseară la serial. În această seară, acelaşi post de televiziune va transmite emisiunea Vocea României. Sunt toate şansele ca la Piaţa Universităţii să fie şi mai puţină lume ca aseară. Ăştia suntem noi, românii, vrem ca alţii să facă totul pentru noi.
Revoltaţii sunt de toate felurile în aceste zile. Se uită însă care este motivul acestor manifestări. Scânteia s-a aprins la clubul Colectiv, unde a avut loc un incendiu cu urmări catastrogale: zeci de morţi şi sute de răniţi grav. Acum s-a ajuns la un bâlci politic tare pe placul românilor. Oamenii simpli vor rămâne tot nemulţumiţi şi puţini dintre ei mai răzbesc să se facă auziţi. Printre miile de oameni ce s-au aflat aseară la Universitate au fost şi patru tineri din Valea Jiului.
Marius Fodoran, Dragoş Vancea, Andrei Crişan şi Andrei Nistor au apărut în centrul Bucureştiului cu o pancartă pe care stătea scris: “Amintim celor de la guvernare că Valea Jiului moare”. În anii 90, oamenii de pe Valea Jiului erau aduşi în Capitală ca se planteze panseluţe cu băta. Acum generaţiile s-au schimbat, iar urmaşii minerilor au ajuns să îşi strige nemulţumirile în acelaşi loc cu tinerii frumoşi şi liberi ai Bucureştiului.
“Am ieşit în stradă pentru că suntem nemulţumiţi de ceea ce se întâmplă în Valea Jiului. Sărăcie mai mare că acolo nu există nicăieri în România şi nimănui nu îi pasă. Oamenii îşi cumpără zahăr cu suta de grame. Cei care au 40-50 de ani trăiesc doar din banii pe care îi primesc de la rudele care muncesc în Marea Britanie. Ne-am săturat ca de fiecare dată când mergem acasă, noi să vedem că Valea Jiului este din ce în ce mai săracă. Acum patru ani, la mina Petrila, au murit 25 de oameni şi nu s-a întâmplat nimic. A fost agitaţie o zi la televizor şi gata. Şi acolo este pusă în pericol viaţa oamenilor”, susţine Marius Fodoran, doctorand la UNEFS.