Marius, Ruth şi copiii vin să susţină păstrarea familiei în forma tradiţională. La adunarea publică organizată de Coaliţia pentru Familie sunt aşteptaţi 10.000 de oameni de toate categoriile sociale, de toate vârstele, indiferent de religie. În cadrul unei conferinţe de presă organizată vineri la Hotel Continental, iniţiatorii acţiunii au explicat din toate perspectivele demersul lor: juridic- avocat Alina Bonchiş, cel al unei mame, bunici, străbunici- Mioriţa Săteanu, cetăţean de onoare al Oradiei, al reprezentantei Femeilor Creştine- Viorica Cherteş, al reprezentantului Colaliţiei pentru Familie, la nivel naţional- Ioan Şolea, dar şi a unui tânăr părinte- Florin Iosif.
Oradea a fost aleasă ca punct de pornire al demersului care îşi doreşte ca pe 11 decembrie 2016 să aibă loc un referendum pentru modificarea Constituţiei în sensul că aceasta să specifice clar că :„familia se întemeiază pe căsătoria liber consimţită între un bărbat şi o femeie...” şi pentru că e un oraş multietnic şi multireligios. În plus, din cele 3 milioane de români care au semnat deja pentru modificarea acestui articol din Constituţie, 100.000 sunt orădeni. Dincolo de numărul semnăturilor, acest demers este privit ca un punct de cotitură al acţinilor societăţii civile care a avut curajul să se exprime atunci când i-au fost lezate valorile.
„Statutul şi rolul primordial pe care familia l-a avut de-a lungul istoriei poporului român are nevoie de protecţia noastră, a tuturor, în faţa tendinţelor societăţii moderne de distrugere a familiei aşa cum a rânduit-o Dumnezeu. Familia reprezintă mai mult decât iubirea dintre soţi, are o structură publică cu funcţii juridice, cu reguli şi roluri sociale”, a precizat Daniel Burtic, coordonatorul acestei acţiuni la Oradea.
„Noi nu ne adresăm conducerii Bisericii, deşi am primit binecuvîntarea lor, noi ne adresăm Statului Român, având grijă să avem o colaborare în armonie cu instituţiile statului. Aceasta nu este o acţiune contra statului. Un cetăţean responsabil nu poate merge contra statului, dar poate avea opinii divergente, dacă este cazul. Pe noi nu ne-aţi văzut făcând presiuni asupra Curţii Constituţionale a României, care s-a pronunţat deja, admiţând ca şi constituţional demersul nostru de a modifica articolul 48 din Constituţie. Noi avem o atitudine demnă, decentă, asumată şi pledăm pentru un viitor echilibrat”, a spus Ioan Şolea.
Numai o mamă poate simţi emoţia excepţională a naşterii unui copil
Din perspectivă emoţională, probabil nimeni nu putea susţine mai bine demersul decât doamna Mioriţa Săteanu care a explicat de ce numai o mamă poate simţi emoţia excepţională a naşterii unui copil şi a relaţiei cu noua viaţa care creşte în pântecul ei şi căreia îi oferă din elixirul vieţii, din laptele matern. Doamna Săteanu a spus că apariţia sa publică pentru a susţine această cauză are în spate toată familia sa formată din copii, nepoţi şi strănepoţi. Ca tănăr părinte, Florin Iosif s-a declarat preocupat de viitorul copiilor. „Nu putem fi atât de naivi încât să gândim că cei care au încercat să modifice în această manieră conceptul de familie, se vor limita doar la atât. Nu suntem alimentaţi de sentimente de ură, nu suntem homofobi... Dorim doar să-i trezim pe cei care azi stau încă liniştiţi şi cred că familia nu e în pericol. Noi ieşim în stradă pentru normalitate, pentru firesc”. Viorica Cherteş a pledat pentru ca „valorile noastre să nu fie răsturnate” şi a subliniat că atât timp cât „în bisericile noastre se mai aude gângurit de copil nu e totul pierdut”.