Vremea va fi mai calda decat in mod obisnuit in toata tara. Temperatura maximă a aerului va fi cuprinsă între 22-32°C. Se întrevăd precipitaţii sub formă de aversă, reduse cantitativ, fiind însoţite de descărcări electrice şi intensificări de scurtă durată ale vântului.
Conţinutul de apă pe profilul de sol 0-100 cm, în cultura grâului de toamnă, va prezenta valori scăzute - secetă pedologică moderată - şi deosebit de scăzute - secetă pedologică puternică şi izolat extremă - în Moldova, Crişana şi Banat, cea mai mare parte a Dobrogei, Munteniei, sud-vestul şi sud-estul Transilvaniei, local în estul Olteniei. În Maramureş, pe suprafeţe extinse din Oltenia şi Transilvania, nord-vestul şi local în centrul, nordul şi sud-estul Munteniei, local în sudul Dobrogei, rezerva de umiditate din sol se va încadra în limite satisfăcătoare şi local apropiate de optim.
În cultura de porumb, conţinutul de umiditate pe adâncimea de sol 0-50 cm, va înregistra valori scăzute şi deosebit de scăzute, seceta pedologică având diferite grade de intensitate, respectiv moderată, puternică şi chiar extremă, în Moldova, cea mai mare parte a Dobrogei, Munteniei, Banatului, sud-vestul şi sud-estul Transilvaniei, sudul Crişanei, local în sud-estul Olteniei. În Maramureş, pe suprafeţe extinse din Crişana, Transilvania, Oltenia, nord-vestul şi local în centrul şi sud-estul Munteniei, local în sudul Dobrogei şi vestul Banatului, aprovizionarea cu apă a solului se va situa în limite satisfăcătoare şi apropiate de optim.
Pe fondul regimului termic din aer și sol mai ridicat decât în mod obişnuit, ritmurile vegetative la culturile de câmp și pomi-viticole vor fi mai intense, în special pe terenurile cu o bună aprovizionare cu apă a solului. Starea de vegetație se va menține bună și medie în semănăturile înființate în epoca optimă, respectiv medie și slabă la culturile tardive, precum și pe arealele agricole afectate de fenomenul de secetă pedologică. La orzul și grâul de toamnă semănate în epoca optimă se vor continua înspicarea, înflorirea şi maturitatea în lapte (10-100%).
Sub aspect fenologic, rapița se va afla în fazele de creștere și dezvoltare a boabelor în silicve (50-100%), în majoritatea zonelor de cultură. Local, în semănăturile efectuate în epoca optimă va fi posibilă declașarea fazei de maturitate deplină. Floarea-soarelui va parcurge dezvoltarea primei perechi de frunze (40- 100%) și înfrunzirea (8-14 frunze), precum şi începutul formării calatidiului (10- 30%). În funcție de data semănatului și agrotehnica aplicată, porumbul își va definitiva răsărirea (90-100%), continuându-se totodată formarea frunzei a treia (10- 100%) și înfrunzirea (6-15 frunze). La cultura de sfeclă de zahăr din principalele bazine specializate se va semnala dezvoltarea primei perechi de frunze (10-100%) şi înfrunzirea (19-22 frunze). La cartof, funcție de data plantatului predominante vor fi răsărirea (70-100%) și creșterea lăstarilor laterali (30-100%).
Pomii fructiferi își vor continua creșterea lăstarilor, frunzelor și rodului, iar la soiurile timpurii de cireș recoltarea fructelor. În toate podgoriile, vița de vie se va afla în fazele de înfrunzire, creșterea lăstarilor, înflorire, precum și local formarea boabelor. Condițiile agrometeorologice vor fi în general favorabile efectuării lucrărilor de fertilizare, erbicidare, prașile manuale/mecanice, tratamente fito-sanitare etc., exceptând zilele cu precipitații.