Suntem în plină primăvară. Copacii au început să înverzească, prin parcuri este din nou agitaţie. Vremea este frumoasă în aceste zile.
În următoarele şapte zile, vom avea parte de temperaturi mai ridicate decât în mod normal pentru această perioada. Potrivit Administraţiei Naţionale de Meteorologie, care a emis astăzi prognoza agro-meteorologică pentru intervalul 31 martie – 6 aprilie, în partea de sud a ţării, în aceste zile,vremea va fi chiar deosebit de caldă.
Temperatura maximă a aerului se va situa între 11 şi 27°C, la nivelul întregii ţări, valorile cele mai ridicate fiind posibile în regiunile sudice şi sud-estice. Temperatura medie diurnă a solului la adâncimea de 5 cm va prezenta valori favorabile pentru efectuarea semănatului la culturile de primăvară, precum şi parcurgerii fazelor incipiente la cele înfiinţate în primă urgenţă (lucerna, borceag, mazăre, ovăz, orzoaică, etc.). Se întrevăd precipitaţii sub formă de ploi locale, izolat cu caracter de aversă pe majoritatea suprafeţelor agricole, mai frecvente în vestul, centrul şi nordul ţării, fiind însoţite de descărcări electrice şi intensificări temporare ale vântului.
În cultura grâului de toamnă aprovizionarea cu apă accesibilă plantelor pe adâncimea de sol 0-100 cm, va prezenta valori satisfăcătoare, apropiate de optim şi optime, în majoritatea regiunilor agricole ale ţării. Deficite moderate de umiditate în sol se vor înregistra pe suprafeţe extinse din Moldova, sudul şi centrul Transilvaniei, local în nordul Munteniei şi centrul Dobrogei. Rezerva de umiditate în stratul de sol 0-20 cm (ogor) se va încadra în limite satisfăcătoare, apropiate de optim şi optime, în cea mai mare parte a zonelor agricole. În estul şi local în centrul şi sud-estul ţării se vor înregistra deficite moderate de apă în sol.
Procesele vegetative ale culturilor agricole se vor desfăşura normal în cea mai mare parte a teritoriului şi mai intens pe suprafeţele agricole din sudul ţării, pe fondul temperaturilor ridicate din aer şi sol. Uniformitatea şi vigurozitatea plantelor se va prezenţa bună şi medie la speciile de toamnă înfiinţate în epoca optimă, iar în semănăturile întârziate fenologic, precum şi pe terenurile afectate de seceta pedologică, starea de vegetaţie se va menţine medie şi slabă.
Sub aspect fenologic, orzul şi grâul de toamnă se vor afla predominant în fazele de înfrăţire şi alungirea paiului (10-100%). La cultura de rapiţă se va semnala înfrunzirea (11-17 frunze), alungirea tulpinii şi apariţia inflorescenţelor (10-100%), precum şi înflorirea (10-30%), în special pe suprafeţele agricole cu o bună aprovizionare cu apă a solului.
La soiurile extratimpurii şi timpurii de cais, piersic, cireş, vişin, prun se va înregistra înflorirea în cea mai mare parte a plantaţiilor, precum şi legarea rodului la cais în jumătatea de sud a ţării. Speciile pomicole de semintoase se vor afla la înmugurire, dezmugurire şi începutul înfloririi (măr).
În majoritatea podgoriilor, vitţa de vie se va afla în fazele de “plâns” şi înmugurire. Culturile de primăvară înfiinţate pe suprafeţe restrânse se vor afla în primele faze de vegetaţie, respectiv germinare şi răsărire, continuându-se totodată lucrările de semănat.