Cristina Tunegaru, profesoara care a generat numeroase discuții pe Facebook după ce a declarat că nu respectă programa școlară de limba română și că nu studiază cu elevii săi poeziile de Eminescu sau "Amintirile" lui Creangă, a fost dată afară de la școala unde preda.
Cristina Tunegaru nu realizează nici de această dată că se poate împlini în misiunea de dascăl, pe care și-a ales-o ca vocație, îndrumând și luminând mintea copiilor și citind poezii de Eminescu, și nu Micul Prinț. Nu înțelege că a fi profesor română, e sinonim cu o declarație de dragoste pentru limba cu carete-ai născut, în care ai crescut și pentru cultura pe care ea o reprezintă.
Nu, deloc, Cristina Tunegaru se consideră o victimă a sistemului, care se opune unei schimbări pe care domnia sa se consideră aleasă s-o introducă în învățământul din România - hai să nu mai studiem scriitori și poeți români în școală, pentru că nu le place copiilor.
Ea sesizează firesc direcția pe care o poate urma, în învățământul particular, într-o școală care-și permite să-l elimine pe Eminescu din programă, pentru că există și Eminem, nu? Și în care, din prea mult hipsterism și globalizare, ceea ce înseamnă românism și românitate pute rău. Sau, de ce nu, ar putea încerca să emigreze în Marea Britanie, și să încerce acolo să-i facă pe englezi să nu mai dea cu nasul prin Sonetele lui Shakespeare, pentru că-s prea prăfuite, fiind compuse cu jumătate de mileniu în urmă...
Iată ce scrie Cristina Tunegaru pe pagina sa de Facebook...
"Nu m-au inspectat, n-a venit nimeni să mă vadă la ore, să se intereseze de progresele elevilor mei, dar mă dau afară !
Fără să întrebe părinții sau elevii, fără să mă anunțe măcar, un funcționar al inspectoratului a alocat din pix orele mele altui profesor. Și m-am trezit scoasă din școală. Da, pot să facă asta în sistemul public în anul 2017.
Nu mă interesează locul de muncă în sine; ca profesor cu nota 9.67 la titularizare (a treia pe București anul trecut) pot să găsesc oriunde un loc într-o școală publică sau privată. Dar eu am lucrat alături de elevii mei atât de frumos, am investit emoțional, am luptat și am muncit pentru progrese uimitoare, neașteptate care au surprins școala întreagă. Nu îi pot lăsa să regreseze, să piardă totul. E o responsabilitate pe care vreau să o duc până la capăt.
Și totuși, nimic din toate astea nu are vreo relevanță pentru inspectorat. Interesul elevilor e călcat în picioare. Nu vor decât să scape de mine, profesorul care vrea să schimbe sistemul de la bază", a spus Cristina Tunegaru.
Ulterior, într-un interviu acordat dcnews.ro, Cristina Tunegaru detaliază și nuanțează, mult mai puțin vindicativ decât în intervenția făcută pe contul său de Facebook. "Este o decizie legală. Din păcate, felul în care s-a aplicat această hotărâre nu este în regulă. Mai precis, părinții nu au fost consultați; nici măcar eu! Copiii nu au fost întrebați dacă vor să continue cu același profesor, la clasă, sau nu. De fapt, aici este problema. Decizia se ia la inspectorat, dar inspectoratul nu cunoaște situația, este neimplicat. În schimb, ia decizii de a schimba un profesor de la clasă fără să afle despre ce este vorba", spune Cristina Tunegaru.