Excepţie fac comercianţii cu o cifră de afacere de până la 2 milioane de euro, echivalentă în lei. Metodologia de desfăşurare a acţiunilor privind lanţul scurt de aprovizionare - care ar favoriza producătorii români - se aprobă prin hotărâre de guvern. Şeful Comisiei de agricultură, Nini Săpunaru, spune că parlamentarii au lăsat posibilitatea Executivului să stabilească norme pentru aceste prevederi.
''Putem să funcţionăm pe acest lanţ scurt. Nu poţi să emiţi într-o lege, să gândeşti toate variabilele care pot apărea. Şi atunci lăsăm la libertatea Guvernului să stabilească procentele, să stabilească normele de aplicare pentru acest articol - aprovizionarea pe lanţul scurt'', a explicat Săpunaru, conform mediafax.ro.
Potrivit raportului, lanţul scurt de aprovizionare este unul care implică un număr limitat de operatori economici angajaţi în activităţi de cooperare şi dezvoltare economică la nivel local şi regional, precum şi relaţii strânse între producători, procesatori şi comercianţi.
Proiectul mai prevede etichetarea cărnii proaspete cu indicarea locului de provenienţă, locul unde a fost tranşat animalul şi dacă acesta provine din ţara noastră. Totodată, pe produsele procesate din carne trebuie să se specifice procentul de carne provenită din România.
"Susținem această lege, este foarte important să încurajăm prezența produselor românești în magazine. Acum, sigur, că e 51—52—50 — 49%, e o chestiune de nuanță. Foarte important este să încurajăm producătorii noștri, să se regăsească cât mai mult în hipermarketuri. Este important ca acest act legislativ să nu creeze tensiuni, ci să reglementeze lucrurile în sistem, iar consumatorul și producătorul să nu fie afectați", a spus Irimescu, prezent la Comisia pentru agricultură, conform agerpres.ro.
El a adăugat că în perioada de criză producătorul este cel mai afectat iar acest lucru se vede încă pe piața laptelui, unde criza persistă, iar în acest context consideră că inițiativa legislativă este bine-venită.