Prin ochii mei. Prin ochii tăi. Sau, cel mai bine, prin ochii lor. Cea mai frumoasă și mai sinceră declarație despre iubire, toleranță, acceptare, normalitate în România lui 2023. Creativitate. Spontaneitate. Perseverență. Zâmbete. Păpuși. Creație. Toate, prin ochii lor. Într-o lume în care totul se schimbă cu o viteză amețitoare, avem nevoie, mai mult ca oricând, de asta. Conceput de Asociația Marriolle - proiectul ”Prin ochii lor” propune în cadrul programului București acasă 2023 - inițierea unei schimbări de paradigmă a incluziunii persoanelor cu dizabilități prin expresie artistică identitară, utilizând arta păpușarului.
Co-finanțat de Primăria Capitalei prin ARCUB, proiectul este implementat în parteneriat cu Asociația VAR Cultural, DGASPC Sector 6 și Prim Plan Film.
De fapt, filosofia acestui demers poate fi rezumată cel mai bine la principiul lui Ernesto Sirolli pentru o dezvoltare comunitară sustenabilă: ”Dacă vrei să ajuți, taci și ascultă!”
Scopul demersului este acela de a promova diversitatea, contestarea stigmatului și discriminării față de dizabilități și recentrarea pe public a culturii ca serviciu public. În România, nu puține sunt cazurile în care persoanele cu dizabilități sunt marginalizate, private de minima dezvoltare, dar și de drepturile pe care le au. Este momentul să schimbăm paradigma și să privim totul prin ochii lor. Merită să-i lăsăm pe ei să fie actorii principali și noi spectatorii. Să-i ghidăm, să-i încurajăm, să le dăm un sens.
"Un demers-declarație a faptului că toate aceste concepte pot fi o experiență umană curentă, firească"
“La ora actuală, se vorbește foarte mult despre toleranță, diversitate, incluziune sustenabilă, recunoaștere identitară, multiculturalitate. Proiectul Prin ochii lor este un demers-declarație a faptului că toate aceste concepte pot fi o experiență umană curentă, firească.
Am plecat de la premisa că dacă ne dorim, într-adevăr, o contribuție socială și culturală a persoanelor cu dizabilități, aceasta trebuie să apară din dorința spontană de a ne împărtăși sentimentele, experiențele și dorințele, iubirile și ura, plăcerile și suferințele lor.
Și tot ce avem noi de făcut este să le ascultăm. Artele sunt văzute în mod tradițional ca o modalitate non-violentă prin care oamenii pot pune sub semnul întrebării practicile discriminatorii, își pot găsi o voce și pot evidenția subiecte sensibile sau tabu. Iar arta păpușarului este instrumentul perfect, extrem de versatil din punct de vedere al simbolurilor, o stenografie vizuală expresivă. Prin fizicitatea lor, păpușile permit celebrarea corpului uman, fie el tipic sau atipic, și îi pot învinge orice limite”, a declarat Nicoleta Codorean, artist constructor de păpuși, responsabil proiect “Prin ochii lor.”
Proiectul ”Prin ochii lor” este structurat în două etape:
- În prima etapă, artiști români și străini, atât tipici cât și atipici, alături de un psiholog dramaterapeut, vor susține o serie de 14 ateliere de dramaterapie, teatru forum, storytelling, desen, improvizație și creație specifică artei păpușarului.
Prin activitățile creative programate echipa își propune să încurajeze un număr de 15 tineri și adulți cu dizabilități din sectorul 6 al capitalei să exploreze și să comunice mesaje și povești personale legate de situațiile de viață care îi vulnerabilizează dincolo de nevoile medicale curente, să dobândească încredere în propriile mecanisme de reziliență și exprimare.
- În cea de-a doua etapă, împreună cu propriile personaje păpuși create de fiecare dintre beneficiari, echipa artistică va explora conexiunea participanților cu orașul în care trăiesc, locurile investite cu sentimentul de acasă, respectiv siguranță, confort, exprimare liberă dar și viziunea lor asupra identității personale, sociale și culturale.
Filmul și creațiile beneficiarilor, prezentate la sfârșitul lunii octombrie publicului bucureștean în cadrul unui eveniment final
Profesioniștii din domeniul asistenței sociale, sănătății, educației și culturii interesați de metodologia de lucru propusă, vor fi invitați să participe la două seminarii în cadrul cărora, alături de ipotezele și rezultatele cercetării în cadrul proiectului, vor fi prezentate beneficiile artei păpușarului dincolo de sfera artistică și de divertisment, exemple de bună practică și rezultate ale cercetărilor în domeniu.
Implementat între 31 iulie – 15 noiembrie a.c., proiectul abordează o pistă de interogație importantă în legatură cu incluziunea persoanelor cu dizabilități: este aceasta posibilă prin simpla accesibilizare la cultura dominantă, sau este necesară și participarea activă - prin crearea de content și mesaj - la o societate multiculturală?
Seminariile vor fi coordonate și susținute de Dr. Emma Fisher, artist păpușar cu dizabilități și doctor în aplicabilitatea artei păpușarului în domeniul dizabilității.
Întregul demers va fi documentat, iar materialele obținute vor sta la baza unui jurnal-film de mediu metraj - o punte de conexiune emoționantă, distractivă și viscerală a viziunii participanților cu publicul larg.
Filmul și creațiile beneficiarilor vor fi prezentate la sfârșitul lunii octombrie publicului bucureștean în cadrul unui eveniment final, și vor fi disponibile publicului larg în mediul online. Parteneri media principali: Radio România Cultural, IQads, Prima TV, Zileșinopți.ro, România Pozitivă.