Medicii de la Institutul Național de Medicină Legală „Mina Minovici“ au făcut publice astăzi în urma analizelor toxicologice efectuate, concluziile în cazul celor 26 de persoane decedate la fața locului în incendiul de la clubul Colectiv, precizând că, pe lângă arsuri, victimele au prezentat concentrații în sânge de monoxid de carbon și acid cianhidric în doză toxică. Reamintim că până în prezent 46 de persoane şi-au pierdut viaţa în urma infernului declanşat de izbucnirea incendiului din „clubul groazei“ din data de 30 octombrie.
Potrivit unui comunicat al INML, pe lângă leziunile postcombustionale (arsuri), ''analizele toxicologice efectuate până în prezent arată că toate victimele prezintă concentrații în sânge de monoxid de carbon și acid cianhidric în doză toxică, 18 dintre victime prezentând concentrații peste valorile letale''.
Victimele expuse în grad diferit la concentraţii ridicate de funingine
Toate victimele au fost expuse în grad diferit la concentrații ridicate de funingine, aerosoli și gaze toxice generate în incendiu, între care monoxidul de carbon și acidul cianhidric sunt dovedite ca prezente, arată reprezentanții INML. ''În aceste tipuri de incendii rezultă însă și alte tipuri de substanțe toxice: poliuretanul (ex. bureți folosiți în antifonare, etc.) și poliacrilonitrilul (ex. fibre folosite la etanșarea racordurilor de țeavă) generează acid cianhidric și izocianați, oxizi de azot, oxizi de sulf, policlorură de vinil (ex. plastice de orice fel) generează hipoclorit, acid clorhidric, acid fluorhidric, cauciucul generează hidrogen sulfit, acroleină, aldehide, benzen, fenoli, bioxid de sulf, etc. Pentru punerea în evidență în corpul decedaților a prezenței posibile a acestor substanțe continuăm investigațiile toxicologice'', se menționează în comunicatul INML, potrivit agerpres.ro.
Medicii concluzionează că ''la toate substanțele enumerate mai sus efectele toxice se manifestă imediat, ca urmare a acțiunii directe, dar multe dintre aceste substanțe determină în corpul uman și manifestări toxice la distanță în timp față de expunerea inițială, ceea ce face ca multe dintre persoanele care se află internate în spital să prezinte o patologie combinată postcombustională și toxică''.