Președintele Klaus Iohannis a susținut luni un discurs în cadrul unui seminar organizat la Cotroceni pe tema politicilor de sănătate, subliniind necesitatea unui sistem medical fără corupție, în care să fie promovată valoarea și răsplătită performanța.
În cadrul seminarului organizat de Biroul pentru România al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, Organizaţia Internaţională pentru Migraţie şi Centrul pentru Politici şi Servicii de Sănătate, președintele Iohannis a amintit problema cu care se confruntă sistemul de sănătate de câțiva ani: exodul cadrelor medicale.
'Autoritățile responsabile, și îmi pare rău că trebuie s-o spun, asistă aproape resemnate la acest fenomen. De la an la an se promit măriri de salarii, care să țină medicii acasă. Și tot de la an la an se cheltuiesc din ce în ce mai mulți bani, dar în mod ineficient. Ne învârtim într-un cerc vicios în care se îmbină nefericit lipsa fondurilor, a perspectivelor și, aș adăuga, a curajului de a asuma responsabilități.
'Plecarea personalului medical dezvăluie vulnerabilitățile sistemului sanitar, care nu țin doar de modul în care sunt cheltuiți banii publici, și așa puțini, ci și de schimbările frecvente de legislație, de organizare și management sau de soluții parțiale și conjuncturale la probleme cronice. Sistemul sanitar ne arată, de fapt, o realitate cu multiple fațete și cu adevăruri diferite', a spus șeful statului.
El a arătat că dacă pilonii pe care se fundamentează sistemul sanitar nu sunt suficient de puternici, atunci orice soluție sau măsură, oricât de bine intenționată ar fi, își va arăta inevitabil limitele.
'În primul rând, cred că avem nevoie de un sistem sanitar fără corupție - mare sau mică, la orice nivel și de orice fel. Pur și simplu fără corupție. Un sistem cu reguli clare, care nici nu justifică, dar nici nu încurajează corupția.
În al doilea rând, avem nevoie de un sistem care răsplătește valoarea, inclusiv sau mai ales material și stimulează performanța, fie că vorbim de medicii de renume care au salvat sute și sute de vieți, fie de tinerii studenți sau rezidenți care se dedică acestei meserii nobile.
Acestea sunt două fațete ale aceleiași probleme. Dacă vrem un sistem sanitar bun, avem nevoie de personal medical bine pregătit și bine plătit, de la care pacienții au dreptul, la rândul lor, să ceară corectitudine, integritate și servicii de calitate', a explicat Iohannis.
El i-a asigurat pe cei prezenți de sprijinul său în rezolvarea problemelor din sănătate, dar și de 'fermitate' în a spune lucrurilor pe nume.
'Se pot promite, de către unii și alții, salarii mai mari în sănătate de mâine, dar fără alte premise ele nu îi vor opri neapărat pe medici să plece. Fără infrastructură sanitară, fără management corect și eficient al banilor publici, fără respect pentru cei cu experiență și fără oportunități pentru tinerii medici și asistenți, 20% sau 50% în plus nu vor rezolva problema. Poate o vor tempera pe moment, dar cu siguranță nu o vor rezolva pe termen lung', a spus Iohannis.
In opinia sa, va trebui gândit un complex de factori și măsuri, riguros planificate, pe etape și pe termen lung. 'Iar dacă în urma unui asemenea demers o parte dintre medicii plecați se vor întoarce în România, aducând cu ei cunoștințe, experiență, capital, ar fi un mare câștig pentru întreaga societate', a conchis președintele.
Citiți mai multe știri din Actualitate!