Precedentul oraşului fără stăpân. Cu primarul arestat şi consiliul local dizolvat, prefectul numeşte înlocuitorul

27 Mai 2015
Precedentul oraşului fără stăpân. Cu primarul arestat şi consiliul local dizolvat, prefectul numeşte înlocuitorul
 Guvernul a aprobat miercuri un proiect de Ordonanţă de Urgenţă prin care modifică şi completează Legea administraţiei publice locale, instituindu-se un mecanism temporar care să asigure gestionarea intereselor comunităţilor locale în situaţiile de "vid de putere".

În situaţia excepţională în care primarul se afla în imposibilitatea exercitaţii atribuţiilor, iar funcţia de secretar al unităţii administrativ-teritoriale este vacantă, prefectul numeşte, prin ordin, o persoană, prin detaşare, în condiţiile Legii funcţionarilor publici, care să exercite atribuţiile de secretar al localităţii respective. La fel se va face şi în cazul consiliilor judeţene.

Din 27 aprilie, Municipiul Rădăuţi, unde primarul este suspendat, Consiliul Local dizolvat, oraşul a rămas, practic, fără stăpân. Prefectul judeţului Suceava a explicat pentru mariustucă.ro că, aşteaptă decizia Guvernului pentru a şti ce măsuri să ia. Organizarea unor noi alegeri nu este posibilă.

Astfel, un mecanism temporar similar este instituit de actul normativ şi în situaţiile în care preşedintele consiliului judeţean se afla în imposibilitatea exercitării funcţiei, iar funcţia de secretar al judeţului este vacantă. Şi în aceste situaţii, prefectul numeşte, prin ordin, o persoană care să exercite temporar, prin detaşare, atribuţiile de secretar al judeţului, pentru a rezolva problemele curente, până la ocuparea funcţiei publice, în condiţiile legii. Numirea se face potrivit aceloraşi proceduri urmate şi în cazul numirii temporare a secretarului comunei, oraşului, municipiului.

O altă prevedere a Ordonanţei de Urgenţă aduce unele completări articolului 39 din Legea privind finanţele publice locale nr. 273/2006. Astfel, în cazul în care consiliile locale sau judeţene sunt dizolvate sau în curs de dizolvare, primarii şi preşedinţii consiliilor judeţene pot aplica, în anul financiar în curs, ultimul buget aprobat, actualizat cu sumele repartizate, în anul curent, de la bugetul de stat sau alte bugete, cu încadrarea cheltuielilor în limita lunară de 1/12 din totalul acestui buget. Aceasta completare a legii a fost făcută în condiţiile în care o serie de unităţi administrativ-teritoriale se confrunta cu situaţia în care bugetul local pe anul 2015 nu a fost aprobat de către autorităţile deliberative (consilii locale, judeţene) din cauza faptului că acestea au fost dizolvate, iar autorităţile executive nu pot finanţa cheltuielile. (sursa hotnews)

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră