Povestea umilirii lui Petrică, nevăzătorul din Paşcani, a ajuns până la Guvern

30 Apr 2017 | scris de Gabriela Antoniu
Povestea umilirii lui Petrică, nevăzătorul din Paşcani, a ajuns până la Guvern

Povestea lui Petrică, un nevăzător din Pașcani, umilit de un şofer de autocar şi ignorat de un poliţist, a ajuns până la Guvern. Ministrul de Interne Carmen Dan a cerut o anchetă şi promite sancţiuni.

O cunoscută a lui Petrică, Laura Baban, a povestit vineri pe Facebook cum șoferul unui autocar de la firma TRANS POLOSAM, din Iași, l-a bruscat și a refuzat să-l transporte pe Petrică, nevăzător, împreună cu câinele ghid, deși legea îi dă acest drept.

"Petrică a sunat cu două zile înainte ca să-și rezerve biletul și a anunțat că va călători cu un câine ghid, căruia i-a rezervat de asemenea bilet. La telefon i s-a spus că e totul în regulă, să se prezinte la microbuz în ziua și la ora indicată, în Peco OMV.

Petrică locuiește în Pașcani, iar autobuzul pleca de la Târgu Frumos. Așa că a tocmit un om să-i ia cu mașina. La Târgu Frumos, de dimineață, pe la 7 și jumătate, Petrică și Maya s-au prezentat la autobuz. Când i-a văzut șoferul, Daniel (din păcate nu-i știm și numele de familie), a strigat la el că nu-l ia cu câine. Legea spune altfel: era obligat să-i ia! Maya este un câine ghid, antrenat special ca să-l ajute pe Petrică. Șoferului nu i-a păsat. A turbat și-a început să-l înjure. Apoi a lovit cu piciorul câinele, de-a scheunat Maya (un labrador măricel) și s-a rostogolit pe scări, apoi șoferul Daniel l-a împins violent pe Petrică jos din autobuz, a închis ușa și a plecat. Nimeni nu a reacționat! Nimeni.", povesteşte Laura Baban.

Petrică nu s-a lăsat şi a sunat la 112 pentru a cere ajutor, ajutor pe care însă nu l-a primit. "A venit Poliția. Legea spune că șoferul trebuia oprit în trafic, amendat cu o sumă între 6.000 și 12.000 de lei și obligat să ia pasagerul nevăzător împreună cu câinele lui ghid. Dar, pentru că în România legea se face la tocmeală, șoferul a scăpat basma curată și și-a continuat de drum, iar firma, în cârdășie cu Poliția, i-a oferit lui Petrică posibilitatea să vină cu următorul microbuz, care pleca peste 4 ore. (Trebuie să mai spun aici că polițistul nu știa legea, Petrică i-a indicat-o.)

- Bine, domnule, dar eu ce fac acum, unde mă duc?, l-a întrebat Petrică pe polițist.
- Și ce vrei, să te iau la mine acasă?, a venit răspunsul. Polițistul s-a urcat în mașina de serviciu și-a plecat.

”Laura, am rămas acolo în stradă, să mă uit la stele”, mi-a zis, iar mie mi-au dat lacrimile. Măcar dacă ar putea să vadă Petrică stelele... ”Știi cum e să fii singur într-un oraș străin pe care nici nu-l poți vedea?”

Petrică și Maya au așteptat, acolo în stradă, în benzinărie, în locul unde i-a părăsit și șoferul, și Poliția, timp de aproape patru ore, până când i-a luat următorul autobuz. ”Și dacă era noapte? Eu ce făceam până dimineața?”, relatează Laura Baban.

Liderul PSD, Liviu Dragnea, a anunţat sâmbătă pe Facebook că a rugat-o pe ministrul de Interne Carmen Dan să facă verificările necesare și să aplice toate sancțiunile stabilite de lege.

"Îmi pare rău pentru experiența urâtă a lui Petrică și vreau să îi facem dreptate. Am discutat cu doamna Carmen Daniela Dan, Ministrul Afacerilor Interne și am rugat-o să facă toate verificările necesare și să aplice toate sancțiunile stabilite de lege. 
Cred că schimbarea vine din fiecare dintre noi și nu putem sta nepăsători în fața unei situații de acest fel, indiferent că suntem călătorii din autobuz, polițiști sau altceva", a scris Liviu Dragnea.

Carmen Dan a anunţat duminică, tot pe Facebook, că reprezentații Poliției Române fac verificări suplimentare pentru a afla exact ce s-a întâmplat atunci şi promite că dacă cineva a greșit va plăti.

"Cazul lui Petrică din Pașcani mă interesează în primul rând ca om, pentru că gândesc că dinamica lucrurilor pe care le trăim ar trebui să nu ne facă să ne îndepărtăm unii de ceilalți, ci dimpotrivă, să ne bucurăm de o normalitate liniștită, chiar dacă unii dintre noi suferă de o boală, se luptă cu un handicap sau sunt defavorizați de natură. Din postura funcției de ministru al afacerilor interne, am reacționat cum am aflat de “păţania” lui Petrică. Am luat legătura cu doamna Baban care a avut amabilitatea să îmi dea numărul de telefon al domnului Petrică pe care l-am şi sunat. În acest moment, reprezentații Poliției Române desfășoară verificări suplimentare pentru a afla exact ce s-a întâmplat atunci, iar dacă cineva a greșit atunci acela trebuie să plătească!", scrie ministrul de Interne pe Facebook.

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră