Platforma, care poate fi accesată la adresa http://maisimplu.gov.ro, va colecta și centraliza propunerile transmise de cetăţeni, oferind posibilitatea urmăririi pașilor făcuți pentru cele mai solicitate documente/proceduri.
Principiile care vor sta la baza acestui proiect sunt: o instituție să ceară o singură dată o informație de la un cetățean; instituirea transferului electronic al datelor între instituții; înlocuirea documentelor legalizate cu declarații pe proprie răspundere, pentru evitarea costurilor suplimentare şi eliminarea documentelor si procedurilor care nu se mai justifică și înlocuirea lor cu proceduri digitale.
„Prin această platformă vrem să identificăm, prin reacția cetățenilor, acele lucruri care pot fi simplificate, iar efortul de reduce birocrația trebuie făcut în interiorul ministerelor", a explicat premierul Cioloş.
Între procedurile care ar putea fi simplificate, identificate deja de echipa guvernamentală, care lucrează la acest proiect, se numără: dosarul care trebuie depus pentru obținerea indemnizației de creștere a copilului, dosarul pentru ajutorul de șomaj, demersurile pentru înființarea unei firme, obținerea cazierului judiciar.
Dragoș Tudorache, şeful Cancelariei Prim-ministrului, a explicat cum este structurat instrumentul electronic. „Sunt trei zone principale vizate de acest proiect: mediul de afaceri, prin simplificarea hârtiilor cerute firmelor, cetățeni, prin reducerea birocrației pe care o întâmpină atunci când se adresează administrației, și în fine, administrația însăși, prin reducerea traseelor și documentelor în interiorul unui minister sau între ministere. Avem in vedere consultarea tuturor actorilor interesați si analizarea situațiilor in care anumite documente sunt fie ne-necesare in raport cu scopul urmărit, fie pot fi obținute nemijlocit prin dialogul dintre diversele instituții ale statului, fără a se mai solicita cetățenilor deplasări inutile de la un ghișeu la altul”, a declarat Tudorache.