UPDATE 9:57 - Petre Tobă a declarat, la ieșirea de la DNA, că i-a fost adus la cunoștință faptul că a fost pusă în mișcare "acțiunea penală pentru favorizarea infractorului".
"Am fost citat și m-am prezentat, ca de fiecare dată când voi fi citat, ocazie cu care mi s-a adus la cunoștință că a fost pusă în mișcare acțiunea penală pentru favorizarea infractorului", a afirmat Tobă.
El a precizat că a respectat prevederile legii și toate normele în vigoare.
______________________
Fostul ministru de Interne, Petre Tobă, s-a prezentat, în această dimineață, la Direcția Națională Anticorupție, pentru a fi audiat, potrivit unor surse judiciare, în dosarul în care este cercetat pentru comiterea infracțiunii de favorizare a făptuitorului.
Tobă a ajuns în jurul orei 9.00 la sediul DNA, dar a refuzat să stea de vorbă cu presa.
Pe 9 septembrie, procurorii DNA au dispus efectuarea urmăririi penale față de Petre Tobă, fost ministru al Afacerilor Interne, pentru comiterea infracțiunii de favorizare a făptuitorului.
În respectiva cauză penală, Petre Tobă este cercetat alături de alte 24 de persoane — șefi și angajați din cadrul Ministerului Afacerilor Interne — Departamentul de Informații și Protecție Internă (DIPI), suspecte pentru infracțiuni de deturnare de fonduri, delapidare, abuz în serviciu, fals și uz de fals.
"În ordonanța de efectuare a urmăririi penale față de suspect se arată că, în cauză există aspecte din care rezultă suspiciunea rezonabilă ce conturează următoarea stare de fapt:
La data de 1 aprilie 2016, suspectul Tobă Petre, în calitate de ministru al Afacerilor Interne, printr-o adresă scrisă, a refuzat, cu încălcarea legii, declanșarea procedurii de declasificare a înscrisurilor reținute ca mijloace de probă în dosarul nr. 20/P/2016, al Direcției Naționale Anticorupție, în scopul excluderii unor probe utile dovedirii acuzațiilor în dosarul respectiv. (mediatizat prin comunicat 634/VIII/3 din 11 mai 2016).
În prezenta cauză penală, suspectul Tobă Petre este cercetat alături de alte 24 de persoane - șefi și angajați din cadrul Ministerului Afacerilor Interne - Departamentul de Informații și Protecție Internă (D.I.P.I.), suspecte pentru infracțiuni de deturnare de fonduri, delapidare, abuz în serviciu, fals și uz de fals (detalii referitoare la starea de fapt în comunicatele nr. 1152/VIII/3 din data de 1 septembrie 2016, 1146/VIII/3 din 31 august 2016, 1136/VIII/3 și 1140/VIII/3 din data de 29 august 2016)", susțin procurorii DNA.
Articol în curs de actualizare