Patru tipuri de steatoză hepatică și ce trebuie să știi despre ele

13 Mar 2024
Patru tipuri de steatoză hepatică și ce trebuie să știi despre ele

Ficatul este al doilea cel mai mare organ al corpului și are numeroase roluri importante în organism.

De la producția de colesterol și proteine specifice, la producția de bilă și procesarea hemoglobinei, ficatul este vital pentru sănătate și pentru funcționarea corespunzătoare a numeroaselor procese din corp.

Ca orice alt organ, ficatul poate prezenta leziuni și boli specifice, care pot afecta funcțiile acestuia și care pot duce la potențiale complicații severe sau chiar letale.

Citește în continuare acest articol pentru a afla mai multe despre o problemă specifică a ficatului și anume steatoza hepatică, pentru a fi mai bine informat despre sănătatea ta și a celor apropiați ție.

4 tipuri de steatoză hepatică

Steatoza hepatică sau ficatul gras, apare atunci când există o acumulare de grăsime la nivelul ficatului.

Nivelul ridicat de grăsime poate duce la inflamarea ficatului și la apariția leziunilor și a țesuturilor cicatriciale.

Steatoza hepatică se împarte în două tipuri principale, care pot evolua apoi în complicații mai severe.

Boala ficatului gras alcoolic

Aceasta apare în rândul persoanelor care consumă alcool în exces. Deoarece ficatul procesează alcoolul consumat pentru a fi înlăturat din organism, consumul în exces îl poate leza semnificativ și îi poate afecta abilitatea de a descompune corect grăsimea.

Boala ficatului gras alcoolic este o problemă des întâlnită, care poate fi însă prevenită prin schimbarea stilului de viață și renunțarea la alcool.

Dacă ficatul gras alcoolic nu este tratat corespunzător, acesta poate evolua de-a lungul timpului în steatohepatită alcoolică.

Steatohepatita alcoolică

Aceasta apare atunci când acumularea de grăsime în ficat este însoțită de inflamație cauzată de consumul de alcool.

Steatohepatita alcoolică apare la persoanele care au băut excesiv timp de mai mulți ani. Cu toate acestea, relația dintre consumul de alcool și hepatita alcoolică este mult mai complexă și greu de înțeles, deoarece nu toate persoanele care consumă alcool în mod excesiv, dezvoltă această problemă.

Cele mai evidente simptome ale hepatitei alcoolice includ icterul, greața și vărsăturile, febra și durerile în zona abdominală.

Boala ficatului gras nonalcoolic

Boala ficatului gras nonalcoolic este caracterizată prin acumularea de grăsime la nivelul ficatului, în rândul persoanelor care nu beau alcool în mod excesiv.

Nivelul ridicat de grăsime în ficat este asociat și cu un risc mai mare de apariție a unor afecțiuni severe cum ar fi diabetul, hipertensiunea arterială și diferite boli renale.

Aceasta este cel mai des întâlnită în rândul persoanelor supraponderale sau obeze și netratată poate duce la lezarea semnificativă a ficatului și la apariția steatohepatitei nonalcoolice.

Steatohepatita nonalcoolică

Atunci când acumularea de grăsime este însoțită și de inflamare și lezare a ficatului, problema se numește steatohepatită nonalcoolică.

Aceasta face parte din categoria de boli ale ficatului gras nonalcoolic și chiar dacă unele persoane nu prezintă inflamație, cu toate că au un nivel semnificativ de grăsime în ficat, altele pot prezenta inflamație și leziuni, care pot evolua cu timpul în ciroză.

Din cauza leziunilor și a acumulării excesive de țesut cicatricial de-a lungul timpului, ficatul nu va mai funcționa corespunzător, fapt care va duce în cele din urmă la complicații severe sau chiar letale.

Având în vedere importanța ficatului în organism, este recomandată protejarea acestuia și prevenirea potențialelor probleme prin schimbarea din timp a stilului de viață.

Discuta cu medicul de familie, dacă prezinți factori de risc care ar putea crește probabilitatea de apariție a steatozei hepatice, pentru a efectua investigațiile necesare și pentru a primi recomandările corespunzătoare!

Adițional, dacă prezinți deja simptome asociate cu bolile hepatice sau orice alte abateri îngrijorătoare de la normal, programează-te cât mai curând posibil la un medic specialist pentru un diagnostic exact!

 

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră