Crescătorii de ovine solicită suspendarea prevederilor legii și apoi modificarea acesteia, după ce va fi dezbătută împreună cu reprezentanții asociațiilor de crescători de animale, a declarat pentru agerpres.ro președintele Asociației crescătorilor de ovine „Retezat“, Pavel Iovăneasă. În acest sens, Federația Oierilor de Munte a depus o petiție la Președinție, Parlament, ministerele Mediului și Agriculturii.
„Dacă nu se revine asupra legii, suntem deciși să ieșim în stradă. Vom manifesta pașnic pentru că avem dreptul să ne cerem drepturile în mod democratic. Asta, în prima fază, pentru că dacă nu se poate nicicum și trebuie să stăm cu animalele pe saivane, atunci o să mai aducem din ele și pe la București, dar... după sărbători“, a spus Iovăneasă. În opinia acestuia, Legea vânătorii și a fondului cinegetic este neconstituțională pentru că interzice pășunatul domestic, în perioada 6 decembrie-24 aprilie, pe terenurile pe care le dețin crescătorii de animale, însă permite accesul vânătorilor pe aceste parcele proprietate privată.
Tu ursule vii, dar numai cu doi pui, pentru că eu nu mai am voie decât cu trei câini...
„Eu cred că ar trebui ca ei să ne ceară acceptul să intre pe terenurile noastre, să ne plătească o taxă, nu noi să plătim amenzi că suntem pe terenurile noastre. La alt articol scrie că se interzice recoltatul și semănatul pe terenul unde sunt habitate. Păi ce facem, dacă avem porumb nerecoltat, nu-l mai putem aduna pentru că deranjăm un habitat?“, a subliniat reprezentantul oierilor.
În ceea ce privește limitarea numărului de câini la o stână, Pavel Iovăneasă a fost de părere că articolul din lege nu ține cont de realitățile de la o stână și nici de problemele pe care le întâmpină ciobanii care urcă pe munte. „Nu putem face o selecție: tu ursule vii, dar numai cu doi pui, pentru că eu nu mai am voie decât cu trei câini. (...) În acești trei câini se includ și câinii de pază ai stânei. Păi ce facem? Avem un câine de pază la stână, mai avem unul de întors oile și încă unul de pază. Nu se spune la ce număr de oi, ori acesta poate fi de 50 sau de 1.500 de oi. Nu se precizează nimic în acest sens', a comentat președintele Asociației „Retezat“. Asociația crescătorilor de ovine 'Retezat' reprezintă interesele a 237 de crescători de oi din județul Hunedoara, care își desfășoară activitatea în Țara Hațegului, Valea Jiului și zona Brad.