Papa Francisc, în vizită la Sarayevo, spune că, în prezent, în lume, “este un fel de al treilea război mondial"

06 Iun 2015
Papa Francisc, în vizită la Sarayevo, spune că, în prezent, în lume, “este un fel de al treilea război mondial
Pacea este visul lui Dumnezeu pentru întreaga omenire, dar nu toţi oamenii împărtăşesc acelaşi vis; nu există pace fără dreptate; adevărata dreptate înseamnă a face persoanei şi  poporului pe care mai înainte îi vedeam ca duşmani, ceea ce aş dori să mi se facă mie şi poporului meu”.

Este, pe scurt, predica papei Francisc de la Sfânta Liturghie celebrată pe stadionul Kosevo din Sarajevo, în cadrul călătoriei sale apostolice de o zi în Bosnia şi Herţegovina, în faţa a peste 60 de mii de credincioşi, transmite Radio Vatican.

«Dragi fraţi şi  surori, la lecturile biblice pe care le-am ascultat a răsunat de mai multe ori cuvântul ”pace”. Cuvânt profetic prin excelenţă! Pacea este visul lui Dumnezeu, este planul lui Dumnezeu asupra omenirii, a istoriei, cu întreaga creaţiei. Şi este un plan care întâmpină întotdeauna împotrivire din partea omului şi din partea celui rău. Chiar şi în timpul nostru aspiraţia la pace şi efortul construirii ei se lovesc de faptul că în lume sunt în desfăşurare numeroase conflicte armate. Este un fel de al treilea război mondial, combătut ”pe bucăţi” şi, în contextul comunicării globale, se simte o atmosferă de război.

Sunt unii care, această atmosferă de război, vor să o creeze şi să o alimenteze cu deliberare, în special cei care caută ciocnirea între diverse culturi şi civilizaţii, precum şi cei care speculează pe baza războaielor pentru a vinde arme. Dar războiul înseamnă copii, femei şi bătrâni în taberele de refugiaţi; înseamnă evacuări forţate; înseamnă case, drumuri şi fabrici distruse; înseamnă mai ales atâtea vieţi frânte. Voi ştiţi prea bine ce înseamnă acestea, pentru că le-aţi trăit chiar aici: câtă suferinţă, câtă distrugere, câtă durere! Astăzi, dragi fraţi şi surori, se înalţă încă o dată din acest oraş strigătul poporului lui Dumnezeu şi al tuturor oamenilor şi femeilor de bună voinţă: să nu mai fie niciodată război! ».

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră