Procurorii DNA au anunţat luni că au clasat dosarul Ordonanţei 13, de modificare a Codurilor penale, deschis pe baza unei sesizări în care se reclama folosirea influenței/autorității de un lider de partid pentru a favoriza o persoană urmărită penal sau judecată şi, care, astfel ar fi beneficiat direct sau indirect de foloase necuvenite. În schimb, a fost disjuns un nou dosar, trimis la Parchetul General, pentru mai multe infracţiuni, printre care şi sustragerea sau distrugerea de probe ori de înscrisuri.
Astfel, în noul dosar, procurorii de la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție vor face o anchetă cu privire la favorizarea făptuitorului, prezentarea cu rea-credință, de date inexacte, Parlamentului sau Președintelui României cu privire la activitatea Guvernului sau a unui minister, pentru a ascunde săvârșirea unor fapte de natură să aducă atingere intereselor statului, sustragerea sau distrugerea de înscrisuri, sustragerea sau distrugerea de probe ori de înscrisuri şi fals intelectual.
Conform unui comunicat al DNA, dosarul s-a format, în urma unei sesizări formulate de aceleaşi persoane fizice care au făcut şi sesizarea de la care a pornit dosarul clasat.
Ei reclamă săvârșirea infracțiunilor de favorizare a făptuitorului şi prezentarea cu rea-credință, de date inexacte, Parlamentului sau Președintelui României pentru a ascunde săvârșirea unor fapte de natură să aducă atingere intereselor statului, legat de modul prin care premierul și ministrul Justiției au promovat și susținut adoptarea prin ordonanță de urgență, la 18 ianuarie, a două proiecte de ordonanță de urgență privind grațierea unor pedepse, precum și modificarea Codului Penal și a Codului de Procedură Penală.
Ulterior, ca urmare a efectuării unor acte procedurale de către procurori, s-a dispus extinderea urmăririi penale cu privire la infracțiunile de sustragerea sau distrugerea de înscrisuri, sustragerea sau distrugerea de probe ori de înscrisuri şi fals intelectual.