Cele mai mari țări ale UE întind o mână de ajutor guvernului maghiar în lupta cu Bruxelles-ul cu privire la încălcările statului de drept.
Franța și Germania, împreună cu Italia, conduc un grup de aproximativ 12 guverne care solicită Comisiei Europene să-și revizuiască decizia de a îngheța 7,5 miliarde de euro în fonduri pentru Ungaria, argumentând că națiunea a făcut mai multe progrese în ceea ce privește măsurile anticorupție decât recunoaște Bruxelles-ul, conform Politico.
Sprijinul celor mai puternice țări din bloc pune la îndoială angajamentul general al UE de a penaliza guvernul lui Viktor Orbán pentru felul în care a restrâns libertățile democratice. Miniștrii de Finanțe vor discuta chestiunea și ar putea deveni ulterior o problemă pe care liderii vor încerca să o rezolve.
„Au fost înregistrate progrese de către autoritățile maghiare, trebuie remarcat”, a spus un oficial francez al trezoreriei. „Au fost întreprinse un anumit număr de reforme – sunt încă de așteptat elemente suplimentare”.
Deși s-a înțeles decizia Comisiei, întrebările au înconjurat „proporționalitatea înghețului”, a spus oficialul francez.
Acest grup de țări consideră, de asemenea, că, dacă nu se efectuează o nouă evaluare, este posibil să nu existe o majoritate calificată în Consiliu în favoarea înghețării fondurilor catre Ungaria.
La o întâlnire a ambasadorilor UE săptămâna trecută, Franța și Germania nu au fost de acord cu Comisia Europeană. Aceștia susțin că guvernul lui Orbán realizează cele 17 reforme anticorupție pe care le-a întreprins pentru a evita înghețarea fondurilor și că acest lucru ar trebui reflectat prin reducerea ponderii blocajului, echivalent în prezent cu 65% din fondurile de coeziune.
Ei cer Comisiei să întreprindă o nouă evaluare cu o dată limită ulterioară de 19 noiembrie, pentru a include reformele pe care guvernul lui Orbán le-a adoptat de atunci. Nu este încă clar dacă Comisia va produce o evaluare revizuită. „Vom vedea, încă nu s-a luat nicio decizie oficială”, a declarat luni comisarul UE pentru Economie, Paolo Gentiloni.
Acest grup de țări consideră, de asemenea, că, dacă nu se efectuează o nouă evaluare, este posibil să nu existe o majoritate calificată în Consiliu în favoarea înghețării fondurilor.
Dacă până pe 19 decembrie nu se ia nicio decizie, procesul de sancționare s-ar scurge pur și simplu fără fonduri înghețate, lucru care ar fi văzut ca de nedorit, având în vedere că este prima dată când UE folosește acest instrument pentru a controla retragerea democratică într-o țară membră.
„Ar fi un dezastru total”, a spus un înalt diplomat al UE.
Vetourile lui Orbán
Există și alte considerente în joc: Ungaria se opune la două decizii cheie, un pachet de ajutor de 18 miliarde de euro pentru Ucraina și o cotă minimă de impozitare a societăților de 15% pentru companiile multinaționale - două dosare pe care UE a mizat mult.
Guvernul ucrainean are nevoie urgent de pachetul de ajutor pentru a-și echilibra bugetul, UE fiind sub presiunea Kievului și a Statelor Unite pentru a furniza fondurile. Blocul a fost, de asemenea, printre principalii susținători ai acordului fiscal global și riscă să-și piardă fața dacă acesta nu este încheiat.
Poziția mai blândă a Franței și Germaniei este probabil să le atragă în conflict cu un alt grup de țări, inclusiv statele Benelux, Danemarca, Suedia și Letonia, care susține evaluarea strictă a Comisiei conform căreia riscurile de grefă rămân în Ungaria și toate 7,5 miliarde EUR ar trebui să fie blocat.