O fetiță de patru ani forțată să emigreze din Tunisia în Italia singură după ce a fost despărțită de părinți

02 Noi 2022
O fetiță de patru ani forțată să emigreze din Tunisia în Italia singură după ce a fost despărțită de părinți
O fetiță de patru ani forțată să emigreze din Tunisia în Italia singură după ce a fost despărțită de părinți
O fetiță de patru ani care a fost separată de părinții ei în timp ce încercau să se îmbarce pe o barcă de migranți din Tunisia în Italia a fost forțată să traverseze Mediterana fără ei.
Fata, numită Linda de către autoritățile italiene, a debarcat pe insula Lampedusa pe 17 octombrie, după 26 de ore pe mare, pe o barcă de lemn aglomerată, care transporta alți 70 de solicitanți de azil din Tunisia.
Autoritățile din Tunisia încearcă să o repatrieze. Părinții ei au primit o interdicție de călătorie și sunt acuzați că au abandonat un minor.
„Linda se descurcă bine și se află într-un centru comunitar pentru copii din Palermo, după ce a fost transferată din Lampedusa într-o comunitate din provincia Agrigento”, a declarat Majdi Karbai, unul dintre cei trei parlamentari tunisieni care reprezintă tunisienii care trăiesc în Italia. „Întreabă constant despre părinții ei și când îi va putea revedea.”
El a adăugat: „Părinții ei sunt în Tunisia, iar autoritățile tunisiene [la 26 octombrie] le-au impus o interdicție de călătorie. Ei ar prefera să o repatrieze pe Linda, dar procedurile nu sunt atât de ușoare, deoarece fata se află sub protecția legală a unui tutore local.”
Karbai a spus că Linda nu a înțeles ce se întâmplă și a suferit un șoc emoțional.
Nava Ocean Viking, văzută aici salvând oameni blocați în apele internaționale, are peste 200 de oameni la bord.
ONG-ul internațional Salvați Copiii a oferit sprijin Lindei. „Se joacă cu alți copii și o echipă de sprijin psiho-social o ajută să-și elibereze temerile și presiunea”, a declarat Giovanna De Benedetto, purtător de cuvânt al Salvați Copiii. „Noi avem grijă de bunăstarea ei.”
Linda și familia ei sunt originari din Sayada, un oraș de coastă lângă Monastir, în zona Sahel, la 20 km (12 mile) sud de Sousse și 162 km sud de Tunis.
Din cauza crizei politice actuale și a penuriei de alimente din Tunisia, tatăl ei, un vânzător de mâncare stradal care vinde sandvișuri chapati și mlawi în Sayada, nu și-a putut câștiga existența și a decis să plece din Tunisia cu familia sa. Sora Lindei, care are șapte ani, are o afecțiune cardiacă și are nevoie de asistență medicală constantă. Părinții ei sperau că în Europa copilul va putea primi îngrijirea necesară și, înainte de a pleca, pregătiseră un dosar cu fișele ei clinice.
Ambarcațiunile de migranți trebuie să fie accesibile pe mare, iar pasagerii trebuie să meargă sau să înoate pentru a ajunge la nave. Pe 16 octombrie, când tatăl Lindei o ținea în brațe, și-a auzit brusc soția țipând. Femeia, care o însoțea pe cealaltă fiică a lor, intrase în apă purtând niște bagaje și îi era teamă să nu se înece înainte de a ajunge pe vas.
„La un moment dat, tatăl Lindei a trebuit să se dă înapoi pentru a-i susține pe restul familiei și așa a așezat-o temporar pe Linda pe barcă”, spune Karbai, care a lucrat ca mediator cultural la Lampedusa în 2011 și a aflat detaliile de la unul dintre membrii familiei Lindei. după ce barca a părăsit Tunisia. „Între timp, șoferul ambarcațiunii a văzut farurile mari ale unui camion și a crezut că este poliția, așa că a pornit motorul și a pornit, lăsând în urmă familia Lindei.”
Părinții Lindei au refuzat să vorbească cu presa. Aceștia sunt acuzați că au abandonat un minor și ar putea fi acuzați de trafic de persoane. Au fost eliberați din închisoare după vestea sosirii fetei pe Lampedusa.
Ministerul tunisian al familiei, femeii, copiilor și vârstnicilor a declarat într-o declarație că au avut loc discuții cu serviciile consulare tunisiene din Palermo pentru repatrierea copilului și că o delegație diplomatică tunisiană este așteptată să se întâlnească cu judecătorul tribunalului pentru minori din Palermo. .
Vineri, un judecător sicilian a blocat repatrierea fetei. Înainte de a lua o decizie finală, magistratul a cerut ca la Palermo să fie trimis un raport privind cauzele accidentului și plecarea Lindei fără părinții ei.
Guvernul nou ales din Italia condus de premierul de extrema dreapta, Giorgia Meloni, liderul Fraților Italiei, un partid cu origini neofasciste, a promis introducerea unor măsuri dure pentru a bloca sosirea solicitanților de azil din Africa de Nord. 
Nord-africanii sunt adesea considerați „migranți economici” și sunt repatriați de autoritățile europene care, în ciuda instabilității politice și a sărăciei din țările lor, nu îi consideră candidați meritori la protecție internațională. Politicile de imigrare ale UE împing mii de oameni să-și riște viața pentru a lua rute mai periculoase pentru a ajunge în Europa.
Corpurile a doi bărbați și două femei au fost recuperate luni în largul Lampedusa. Cele patru persoane erau date dispărute de duminică, când o barcă care transporta aproximativ 30 de persoane s-a scufundat la 24 de mile marine la sud de Sicilia. Cadavrul unei fete nou-născute a fost găsit cu o zi înainte după ce o altă barcă s-a răsturnat în largul Lampione, o insuliță nelocuită.

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră