Mai întâi a fost dată ca exemplu de folosire a banilor europeni, căci în această comună au fost investite zeci de milioane de euro, fonduri europene, în asfaltare, rețeaua de apă, canalizare și rețeaua electrică. De câțiva ani, administrația locală de aici încearcă să impună conceptul de ”smart village” la Ciugud și la nivel național.
Comuna Ciugud din judeţul Alba, care este promotorul naţional al conceptului ‘Smart Village’, devine prima comunitate din România care îşi lansează propria monedă virtuală, numită CIUGUban.
Moneda virtuală va fi folosită pentru început pentru a recompensa copiii care reciclează ambalajele din plastic, sticlă şi aluminiu, iar mai apoi, cetăţenii care reciclează ar putea primi în schimbul monedelor virtuale reduceri la magazinele săteşti care vor intra în acest program, a anunţat Primăria Ciugud.
Proiectul presupune montarea în comună a unor stații de preluare și reciclare a ambalajelor, unde cetățenii vor putea depune sticlele, PET-urile și dozele de aluminiu, iar în schimbul acestora vor primi monede virtuale, CIUGUbani, care vor putea fi folosite în comunitate.
Monedele nu au valoare de criptomonedă, ci sunt doar o formă de recompensare a cetățenilor și de stimulare a reciclării și colectării selective, scrie cluj24.ro.
Prima stație a fost deja montată în curtea Școlii Gimnaziale Ciugud, care este și prima unitate de învățământ smart din mediul rural din România, fiind personalizată sub forma unui roboțel.
La începutul noului an școlar, monedele virtuale colectate vor fi convertite în bani reali, pe care copiii îi vor putea folosi pentru a finanța mici proiecte și activități educaționale sau extrașcolare.