Numărul proceselor în justiţie generate de jigniri şi defăimări pe reţelele sociale este în creştere - avertizează specialiştii. O consecinţă este şi înăsprirea sancţiunilor date în instanţe.
Chiar şi aşa, oamenii din domeniu cred că este nevoie de o legislaţie mai aspră, pentru descurajarea atacurilor verbale, mai ales a celor făcute sub protecţia anonimatului, relatează Radio România Actualități, preluat de RADOR.
Potrivit decanului Baroului Sălaj, avocatul Bogdan Ilea, puţini sunt cei care înţeleg că reţelele de socializare reprezintă, de fapt, un spaţiu public, iar atacurile sub forma unor mesaje ameninţătoare, injuriile, limbajul licenţios, defăimarea, sunt pedepsite de instanţele de judecată cu amenzi semnificative, iar în unele cazuri chiar şi prin condamnare.
Numărul proceselor în care părţile vătămate sunt persoane, instituţii sau firme defăimate sau ameninţate pe reţelele de socializare, a crescut, ceea ce - potrivit avocaţilor şi psihologilor - arată că mediul online a devenit un loc unde ameninţarea, ura şi jignirile sunt tot mai prezente, fiind nevoie de o legislaţie mai clară pentru prevenirea şi combaterea unor asemenea fapte cu autori anonimi, care speră să nu le poată fi stabilită identitatea.