Noua metodă de diagnostic: examinarea non-invazivă a ochilor

13 Iun 2022
Noua metodă de diagnostic: examinarea non-invazivă a ochilor

Potrivit unui studiu, o simplă examinare non-invazivă a ochilor poate fi capabilă să prezică riscul de atac de cord atunci când este combinată cu alte informații, anunță The Guardian.

Cercetătorii au descoperit că combinarea informațiilor despre modelul vaselor de sânge din retină cu factorii clinici tradiționali le-a permis să identifice mai bine riscul participanților la un atac, în comparație cu modelele stabilite care includeau doar date demografice.

Într-un rezumat, care va fi prezentat luni la conferința anuală a Societății Europene de Genetică Umană de la Viena, ei detaliază cum au folosit datele de la Biobank din Marea Britanie, care conține înregistrările medicale și ale stilului de viață a 500.000 de oameni, pentru a calcula o măsură numită dimensiunea fractală.

Apoi l-au combinat într-un model cu factori precum vârsta, sexul, tensiunea arterială sistolică, indicele de masă corporală și starea de fumat, studiind persoanele din baza de date care au suferit un atac de cord – cunoscut și sub numele de infarct miocardic sau IM – după imaginile lor retiniene. fusese adunat.

Ana Villaplana-Velasco, doctorand la institutele Usher și Roslin de la Universitatea din Edinburgh și autorul prezentator, a declarat: „În mod surprinzător, am descoperit că modelul nostru a fost capabil să clasifice mai bine participanții cu risc scăzut sau ridicat de IM în UK Biobank atunci când comparativ cu modelele consacrate care includ doar date demografice. Îmbunătățirea modelului nostru a fost și mai mare dacă am adăugat un scor legat de tendința genetică de a dezvolta MI.”

Cercetătorii au spus că analiza lor a constatat că există o bază genetică comună între dimensiunea fractală și infarctul miocardic.

Vârsta medie pentru un atac de cord este de 60 de ani și au descoperit că modelul lor și-a atins cea mai bună performanță predictivă cu mai mult de cinci ani înainte de producerea atacului de cord. Ei speră că, în viitor, o simplă examinare a retinei poate oferi suficiente informații pentru a identifica persoanele expuse riscului.

„Calculul unui risc individualizat de IM de la cei peste 50 de ani ar părea a fi adecvat”, a spus Villaplana-Velasco. „Acest lucru le-ar permite medicilor să sugereze comportamente care ar putea reduce riscul, cum ar fi renunțarea la fumat și menținerea colesterolului și a tensiunii arteriale normale.”

Cercetătorii cred că este posibil ca fiecare afecțiune să aibă un profil unic de variație a retinei și sugerează că descoperirile lor pot fi utile în identificarea tendinței către alte boli. Villaplana-Velasco a spus că ar dori să repete analiza separat la bărbați și la femei pentru a investiga dacă un model specific de sex pentru atac de cord oferă o clasificare mai bună a riscului.

Profesorul Sir Nilesh Samani, director medical la British Heart Foundation, a declarat: „Este nevoie de mai multe cercetări pentru a demonstra că această îmbunătățire a predicției este robustă. De asemenea, vor fi necesare eforturi pentru a înțelege fezabilitatea acestei abordări și pentru a determina cel mai bun mod de a încorpora aceste scanări în practica clinică de rutină.”

Dr. James Ware, cardiolog, cititor în medicină genomică la Imperial College London și investigator al Consiliului de Cercetare Medicală, a avertizat că cercetarea nu a fost revizuită de colegi și că rezumatul conține detalii limitate, dar a adăugat: „Este bine recunoscut că retina oferă o oportunitate unică de a vizualiza direct vasele și de a evalua sănătatea vasculară. Abordări ca aceasta care utilizează vederea computerizată și/sau învățarea automată pentru a detecta caracteristici vasculare subtile care predică sănătatea viitoare a inimii par promițătoare.”

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră